Törökország felfüggeszti az emberi jogok európai egyezményét

A nacionalista Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP) támogatja a Recep Tayyip Erdogan elnök által szerdán késő este meghirdetett 90 napos rendkívüli állapot bevezetését Törökországban – közölte csütörtökön az Anadolu török állami hírügynökség.

Devlet Bahceli, a tömörülés vezetője “időszerűnek” nevezte az intézkedést. Mint fogalmazott: “bármennyibe is kerül, a MHP az állam és a nép mellett áll ezekben a sötét, nehéz időkben“.

A legnagyobb ellenzéki párt, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) ugyanakkor bejelentette, hogy nem támogatja a rendkívüli állapotot.

A MHP támogatása azért figyelemre méltó, mert megfigyelők szerint Erdogan később, a végrehajtó elnöki rendszer elfogadásánál is számít erre a pártra, tekintettel arra, hogy a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) nem rendelkezik az ehhez szükséges kétharmaddal.

A 3 hónapos rendkívüli állapotot csütörtök reggel jelentették be a hivatalos közlönyben. A nap folyamán a szöveget a parlament elé terjesztik. Az intézkedés akkor lép életbe, ha az 550 fős törvényhozásban a képviselők legalább fele mellette szavaz. Ehhez a kormány 317 mandátuma egymagában is elegendő.

Numan Kurtulmus miniszterelnök-helyettes csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy a rendkívüli állapot révén már 40-45 napon belül olyan eredményeket kívánnak elérni – egyebek között a hadsereg átalakításával -, amelyek nyomán fel is oldhatják az intézkedést. Hangsúlyozta: nem terveznek kijárási tilalmat, de a francia mintához hasonlóan Ankara – csak magára vonatkozóan és átmenetileg – felfüggeszti az emberi jogok európai egyezményét.

Efkan Ala belügyminiszter korábban azt nyilatkozta, hogy az intézkedés nem lesz negatív hatással a mindennapokra. Bekir Bozdag igazságügyi miniszter csütörtökön arról beszélt, hogy az emberek nem érzik majd a változást, és a rendkívüli állapot nem érinti a gazdaságot sem. Nyomatékosította, hogy az intézkedés célja egy második puccskísérlet megelőzése.

A török államfő még csütörtökön palotájában fogadja az alkotmánybíróság elnökét, Zühtü Arslant.

Forrás: MTI

Friss hírek

Albániában vett bankot az OTP

Az OTP Bank 55 millió euróért megvásárolja a görög Alpha Bank albán leánybankját, az Alpha Bank Albániát. Az Alpha Bank Albánia jelenleg Albánia nyolcadik legnagyobb bankja közel 5 százalékos eszközarányos piaci részesedéssel, univerzális bankként a lakossági és vállalati szegmensben egyaránt aktív.

Read More »

Síelő Mikulások lepték el Newry lejtőit

Több mint 230 síelő és snowboardozó Télapó siklott vasárnap a Maine állambeli Newry sípályáján, hogy pénzt gyűjtsön jótékony célra. Az évente megrendezett esemény tavaly a járvány miatt elmaradt, de idén a Mikulások ismét visszatértek, hogy elindítsák a síszezont.

Read More »

Leave a Reply