Elítélték a nyolc török dezertőr katonát

Két-két hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte csütörtökön egy görög bíróság azt a nyolc török katonát, aki a múlt hét végi puccskísérletet követően katonai helikopterrel szökött át Görögországba.

A katonákat illegális határátlépésben mondták ki bűnösnek. Az ítélet szerint a bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe azt a tényt, hogy fenyegetés elől menekültek.

Az Anadolu török állami hírügynökség arról írt, hogy péntek éjszaka a katonák három helikopterrel igyekeztek sebesült társaik segítségére az isztambuli Vatan sugárúton, de az utcára özönlő emberek tüzet nyitottak rájuk, és távozni kényszerültek. Két helikoptert a laktanyában hagytak, eggyel pedig elhagyták az országot.

Amikor az érintettek tagadták, hogy részt vettek volna a puccskísérletben, a bíró megkérdezte, hogy akkor miért szöktek el. A vádlottak válasza szerint a tömeges őrizetbe vételek miatt minden katona veszélyben volt.

A pilótát a légi közlekedés szabályainak megsértésével is vádolták, de ebben a vádpontban ártatlannak találták.

Az ítélet végrehajtását három évre felfüggesztette a bíróság, de a katonák őrizetben maradnak, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják.

Törökország a dezertőrök mielőbbi kiadatását követeli Athéntól. A katonák félnek a Törökországban zajló tisztogatások miatt.

Forrás: MTI

Friss hírek

Piaci körkép: 10 éve nem volt ilyen jó a Deutsche Bank eredménye

Nagy mínuszban kezdték a napot az európai tőzsdeindexek a Fed ülés utáni kockázatkerülő hangulatban, de nyitás után erős felfelé tartó hullám indult el, és mostanra az európai indexek többsége már alig marad el tegnapi záróértékétől. A nap fő eseménye az amerikai negyedik negyedéves GDP jelentés közzététele lesz 14:30-kor.

Read More »

Nem tér magához a brit autóipar

Az SMMT csütörtöki összesítése alapján 2021-ben 34 százalékkal kevesebb autó készült a brit gyártóüzemekben, mint 2019-ben, a koronavírus-járvány előtti utolsó teljes évben. Ennél kevesebb autót utoljára 1956-ban gyártottak.

Read More »

Nem hátrált a Fed, esnek a tőzsdék

A Fed monetáris politikai döntéshozói szerda este konkrét időpont megadása nélkül jelezték a kamatemelés megkezdésének közeledtét az erősödő inflációs nyomás miatt. Bár ez önmagában nem újdonság, egyes piaci szereplők abban reménykedtek, hogy az utóbbi hetek erős korrekciója miatt a Fed esetleg lassít a tervezett monetáris szigorítás ütemezésén.

Read More »

Leave a Reply