A török kormány újabb puccskísérlettől tart

Lassan a tábornokok harmada letartóztatás alatt áll, Erdogan már a saját belső köreiben is ellenségeket talál. Számos katonai egység nem hagyhatja el a támaszpontját, Recep Tayyip Erdogan államfő pedig nem sietett visszatérni Ankarába – nyilvánvalóan úgy gondolja, a főváros még nem tekinthető teljesen biztonságosnak.

A második puccskísérlet aggodalma onnan ered, hogy az államfő információi szerint a puccspárti erők beszivárogtak a 600 000 főt számláló fegyveres erők vezető rangú tisztjei közé, illetve a hírszerzésük sokkal messzebbre jutott, mint azt bárki gondolta volna. 85 tábornokot és admirálist börtönöztek be kedden, ami arra enged következtetni: a kormány úgy gondolja, jóval több katonai vezető vett részt a puccsban. Külső források szerint ez a szám már 125-re rúg, ami a fegyveres erők parancsnokainak harmadát teszi ki.

Az államfőt sokan támadják a radikális intézkedések miatt – úgy gondolják, ez csak ürügy Erdogannak arra, hogy megszabaduljon mindenkitől, aki nem hűséges hozzá és a hatalmon lévő Igazság és Fejlődés Pártjához (AKP).

A letartóztatottak között van Erdogan katonai titkára, Ali Yazici, valamint Soli Ozel, az isztambuli Kadir Has Egyetem nemzetközi kapcsolatokért felelős professzora. Ők mindketten az államfő belső köreihez tartoztak.

A felsőoktatási bizottság kedden menesztett 1 577 egyetemi dékánt, illetve a Nemzeti Oktatási Minisztérium további 15 200 tanárt és egyetemi dolgozót bocsátott el az állítólagos kapcsolattartás miatt Fetullah Gülen muszlim vezető híveivel.

török

Forrás: Reuters

  • Ozel professzor a következőt nyilatkozta:
„Erdogan erős és hősies vezetőnek tűnhetett a puccskísérlet alatt tanúsított magatartása miatt, ám egy gyenge lábakon álló hatalom vezetője. A török hadsereg most olyan, mint egy sztrókot kapott ember, akinek még sok időre van szüksége a gyógyuláshoz. Ennek bizonyítéka az is, hogy sok magas rangú katonai parancsnok kivárt a szükség órájában, hogy melyik oldal kerül ki győztesként.”

Az Erdogan-kormány valószínűleg nem tervez hosszútávú kapcsolatokat az EU-val vagy az USA-val, mivel jelenleg a saját túléléséért küzd. Még ha az államfőnek sikerül is megtartania a hatalmat a tisztogatás után, a török állam akkor is láthatóan rengeteget gyengült.

  • Korábbi cikkünk a témában:

Forrás: The Independent

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »