Az S&P leminősítette Törökországot

Az S&P hitelminősítő intézet Törökország adósminősítését BB+ besorolásról BB-re csökkentette, a hírre a líra tovább gyengült.

Az elmúlt napok eseményei tükrében a lépés várható volt, a Moody’s már hétfőn jelezte, hogy vizsgálják a török adósbesorolást, az S&P azonban hamarabb lépett, ráadásul a lefelé módosított BB minősítésre is negatív kilátást jelölt meg, azaz középtávon újra csökkenthetik a már így is a bóvli kategóriában lévő besorolást.

Az indoklás szerint a puccskísérlettel és az arra adott reakcióval Törökországban tovább gyengült a fékek és ellensúlyok rendszere, ráadásul a jelek szerint továbbra is igen kiszámíthatatlan időszak következik, ami erősen leszűkíti a külföldi tőkebeáramlás mértékét.

A török líra a tegnapi zuhanás után a leminősítés hírére újra gyengülésbe kezdett és a dollárral szemben már a 3,09-es szintet közelíti, miközben tegnap délelőtt még a 2,98-as szinten járt a jegyzés.

  • Kapcsolódó cikkünk

Forrás: Marketwatch

Friss hírek

Piaci körkép: fordult a kocka

A hétvégén enyhén csökkentek a koronavírus új variánsa miatti aggodalmak, ennek eredményeképpen pedig azok a részvények, amelyek pénteken komolyabb elmozdulásokat produkáltak valamelyik irányba, most az ellentétes oldalra kerültek.

Read More »

Különjárattal viszik haza a Dél-Afrikában rekedt román állampolgárokat

A román kormány a Tarom légitársaságtól bérelt különgépet indított útnak hétfő hajnalban Dél-Afrikába, hogy az ott rekedt román állampolgárokat hazaszállítsa, miután a legtöbb európai ország felfüggesztette a térségből érkező járatokat a koronavírus eddigieknél fertőzőképesebbnek tartott, omikronnak nevezett dél-afrikai változatának megjelenése miatt.

Read More »

Leave a Reply