A horvát miniszterelnök kivonul a politikából

Nem indul a szeptemberi előre hozott parlamenti választáson Tihomir Oreskovic jelenlegi horvát miniszterelnök – jelentette be a politikus a Vecernji List című zágrábi napilap szombati számának adott interjúban, amelyből pénteken részleteket közöltek.

Tihomir Oreskovic elmondta a lapnak, hogy egyelőre kivonul a politikából, és egyik párt listáján sem lesz rajta. A Híd Függetlenek Listája „korrekt és konstruktív partner volt” a kormányban – fogalmazott a távozó kormányfő, majd hozzátette: számos ponton egyeztek az elképzeléseik a jövőt illetően.

A tavaly novemberi parlamenti választáson az akkor kormányzó Szociáldemokrata Párt (SDP) és a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) fej fej mellett végzett, ezért a kormányalakításhoz szükség volt a harmadik legtöbb szavazatot szerző párt, a Híd Függetlenek Listájának támogatására. A Híd javaslatára került a a kormány élére a korábban nem politizáló üzletember, Tihomir Oreskovic.

A pénteki bejelentés meglepte a horvát közvéleményt, ugyanis mindenki arra számított, hogy Oreskovic indul a választáson, mégpedig a Híd listáján. Ő viszont azzal indokolta a politikából történő ideiglenes visszavonulását, hogy a horvát politika még nem érett meg azokra a szükséges reformokra, amelyeket ő szeretett volna megvalósítani. Ugyanakkor csalódottságának adott hangot, amiért kormányának nem sikerült kihasználnia a változtatás lehetőségét.

A horvát képviselőház június 20-án oszlatta fel magát július 15-i hatállyal, miután néhány nappal korábban megvonta a bizalmat a kormányfőtől. A miniszterelnök ellen éppen az a párt, a Horvát Demokratikus Közösség nyújtott be bizalmatlansági indítványt, amely őt a kormányfői posztra javasolta. Egyes szakértők szerint ez volt Horvátország történelmének legrövidebb életű és legsikertelenebb kormánya.

  • Korábbi cikkünk a témában

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »