Mariano Rajoy újra nehéz feladat előtt áll

Nem lesz könnyű dolga a júniusban már egy éven belül második választását megnyerő spanyol miniszterelnöknek, a spanyol parlament baszk és katalán nacionalista pártjai ugyanis elutasítják Mariano Rajoy miniszterelnöki újraválasztását.

Aitor Esteban, a Baszk Nacionalista Párt (PNV) szóvivője úgy értékelt: az elmúlt négy és fél évben a két párt annyira eltávolodott egymástól, hogy azon nem lehet ilyen rövid idő alatt változtatni. Ezekben az években inkább a konfliktusok mint a párbeszédek jellemezték a kapcsolatukat – jegyezte meg. Nem zárkóznak el a további tárgyalásoktól, de ahhoz a PP és Rajoy részéről is más hozzáállásra van szükség a baszk nacionalizmussal és a baszk kormánnyal kapcsolatban. Baszkföld a jelenleginél nagyobb önrendelkezési jogot szeretne, amit a spanyol kormány eddig következetesen elutasított.

Joan Tardá, az Egyesült Katalán Baloldal (ERC) szóvivője az ügyvezető kormányfővel folytatott megbeszélést követően ismét kifejtette eddig is sokszor hangoztatott álláspontjukat: csak egy olyan kormány megalakulását támogatják, amely lehetővé teszi Katalónia számára, hogy népszavazást tartson a függetlenségi szándékáról.

Mariano Rajoy és kormánya szerint egy ilyen referendum veszélyezteti Spanyolország egységét, ezért a katalánok korábbi népszavazási kezdeményezését az alkotmánybíróságon támadta meg, a bírói testület pedig alkotmányellenesnek nyilvánította a referendumot.

A PNV-nek öt, az ERC-nek nyolc képviselője került be az új spanyol parlamentbe a június 26-i választásokon, a választásokon győztes konzervatív Néppárt (PP) 137 mandátumot szerzett, de ahhoz, hogy miniszterelnök-jelöltjét a törvényhozás megszavazza, további 39 támogató mandátum kell.

Mariano Rajoy annak érdekében kezdett egyeztetéseket a pártokkal, hogy megtudja: kik nyitottak az együttműködésre. Ezt követően velük érdemi, konkrét tárgyalásokat kezdene az új kormányról. Eddig a Kanári-szigeteki Koalíció vezetőjével tárgyalt, aki nem zárkózott el az együttműködéstől, ami azonban csak egy képviselő támogató voksát jelentheti a PP-nek.

Az új parlament július 19-én tartja alakuló ülését. VI. Fülöp spanyol király ezt követően egyeztetésre hívja a parlament pártjait, majd egyiküket, várhatóan a nyertes párt jelöltjét felkéri a kormányalakításra.

Forrás: MTI

Friss hírek