Váltás jöhet a kisebbik kormánypártban?

Alighanem a vége felé jár Radoslav Procházka pártelnöki karrierje. Az elmúlt napokban napvilágra kerültek a legkisebb koalíciós párton belüli személyes ellentétek, Procházka mellett mindössze egy képviselő állt ki. Akár Cséfalvay Katalin is válthatja őt a pártelnöki székben, írja az Új Szó.

A választások előtt még a miniszterelnöki bársonyszékről ábrándozott, most egyre valószínűbbnek tűnik, hogy saját pártja elnöki pozícióját sem lesz ereje megtartani. Több kihívója is lehet a Sieť pártelnöki posztjáért Radoslav Procházkának, aki a napokban elvesztette képviselői nagyobbik részének támogatását. A jelöltek között lehet a leváltott alelnök, a korábban hidas színekben politizáló Andrej Hrnčiar, de nem kizárt, hogy a párt jelenlegi alelnöke, a dunaszerdahelyi származású Cséfalvay Katalin is megméretteti magát a pártelnöki posztért.

Lapunknak Cséfalvay nem akarta megerősíteni indulását, de tegnap már Andrej Hrnčiar is az egyik lehetséges jelöltként emlegette őt. Radoslav Procházka „nyitott kérdésnek” tartja, jelölteti-e magát egyáltalán, ám a jelek szerint a pártvezetés jelentős részének támogatását már nem élvezi.

Nem tudni, milyen konkrét esetek vezettek a párton belül Procházka ilyen mértékű bizalomvesztéséhez, ám egyre nyilvánvalóbb, hogy a korábban hozzá közel álló sieťesek is elfordultak tőle. Ilyen eset Cséfalvay Kataliné is, aki az eddigiekben Procházka közeli emberének számított, most azonban saját bevallása szerint nem érti Procházka lépéseit. Cséfalvay lapunknak adott interjújában nem akart beszámolni, milyen konkrét esetek miatt fordultak el Procházkától.

A párt közgyűlésének dátuma tegnap még nem volt ismert, a rebellis képviselők siettetnék az eseményt.

Procházka egyik kihívója Cséfalvay Katalin lehet

A közgyűlésig nem fogja a nyilvánosság előtt életben tartani a Sieťen belüli személyes kérdések ügyét Radoslav Procházka pártelnök, akinek egyre bizonytalanabb a pozíciója a pártban. Procházka ezt azután mondta, hogy múlt pénteken leváltotta párton belüli posztjáról alelnökét, Andrej Hrnčiart és az egyik elnökségi tagot, Martin Fedort. A leváltott politikusok mellett kiállt a párt további három képviselője, akik hangot adtak annak is, egyre inkább alkalmatlannak tartják Procházkát a párt vezetésére.

Procházka a párt legutóbbi elnökségi ülésén felvetette, neki mint pártelnöknek kellene átvennie Hrnčiartól a parlament alelnöki posztját. Arra a kérdésre azonban, miért csak most kéri magának ezt a pozíciót, már nem adott választ. Lapunk a párthoz fordult erre vonatkozó kérdésével, de a párt szóvivője, Karmen Németová megismételte Procházka álláspontját, miszerint nem akarják ezt a témát napirenden tartani.

Procházka elmondta, a párt közgyűlését alaposan elő kell készíteni, de azt nem zárta ki, hogy pártelnöki mandátumának lejárta, vagyis szeptember elseje előtt sort kerítenek rá. Egyelőre csak arról egyeztek meg, hogy Besztercebányán kerül sor a közgyűlésre, annak időpontja bizonytalan.

A pártban két szárny látszik kirajzolódni, az egyre gyengülő Procházkát a parlamenti képviselők közül már csak Alena Bašistová támogatja, az Andrej Hrnčiar körül összpontosuló másik szárny elnökjelöltje vagy maga Hrnčiar, vagy Cséfalvay Katalin lehet. Tegnap Hrnčiar a SITA hírügynökségnek azt nyilatkozta, Cséfalvay egy jó jelölt lenne, és indulását maga Cséfalvay sem zárta ki lapunknak adott interjújában.

Procházka szerint a koalíciós tanácson belül nem okozhat feszültséget a Sieťen belüli torzsalkodás, képviselői ugyanis a legkisebb jelét sem adták annak, hogy veszélyeztetni szándékoznák a koalíciós tanács működését. Ezt megerősítették a Procházka ellen fellázadt képviselők is, akik szerint a koalíció támogatása a részükről nem vita tárgya. Ugyanakkor Hrnčiar jelezte, szeretné, ha a közülünk is jelen lenne valaki a koalíciós tanács ülésein, Procházka ugyanis már csak önmagát és Alena Bašistovát képviseli.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »