Miniszteri látogatás Norvégiában

Tegnap az amerikai külügyminiszter meglátogatta a Norvégiához tartozó Spitzbergákat, hogy a saját szemével lássa a klímaváltozás hatásait. A miniszter kétnapos norvégiai látogatása nemcsak a klímaváltozásról, hanem az Arktiszról is szólt.

Az amerikai külügyminiszter – John Kerry – június 15-e és 16-a között tartózkodott a skandináv országban. A miniszter kétnapos norvégiai látogatása azzal kezdődött, hogy Kerry felszólalt az Oslo Forum nevű konferencián, majd sajtótájékoztatót tartott a norvég kormányfővel, Erna Solberggel.

A sajtótájékoztatón a miniszter köszönetet mondott a norvégoknak, és kifejezte, hogy Norvégia nemcsak egy „megbízható NATO-szövetséges”, hanem egy arktiszi partner is. A külügyminiszter emellett rávilágított, hogy azért látogat a Spitzbergákra, mert szeretné látni a klímaváltozás hatásait.

A látogatásra az oslói események után került sor: John Kerry csütörtökön érkezett a Spitzbergákra, ahol kutatókkal találkozott, és megnézte a Kongsfjorden egyik gleccserét. A Spitzbergákon a minisztert norvég kollégája, Børge Brende kísérte.

A Spitzbergák egy kevesebb mint háromezer lakossal bíró szigetcsoport, amely 1925 óta képezi Norvégia részét. A szigetcsoporton található a világ egyik legészakibb települése – Ny-Ålesund –, amely egy fjord partján fekszik, és ritkán fogad minisztereket.

A településre tegnap két miniszter is érkezett: John Kerry és Børge Brende három órát töltöttek Ny-Ålesund-ban, ahol helyi kutatókkal találkoztak, és megnézték a Kongsfjorden egyik gleccserét, a Blomstrand-gleccsert.

A látogatásról a norvég külügyminisztérium a Twitteren tudósított: „a tengerek melegszenek, a jég visszahúzódik. Az Arktisz gyorsabban melegszik, mint bármely más régió” – írta a külügyminisztérium.

Az északi régióban tett látogatás egyébként azt mutatja, hogy az amerikai külügyminiszter odafigyel az Arktiszra, és foglalkozik a klímaváltozással. Mindez pedig összefügg az Arktiszi Tanács (Arctic Council) elnökségi posztjával is.

Az Arktiszi Tanács egy 1996-ban alapított kormányközi fórum, amelynek Norvégia és az USA is tagja. A Tanács elnökségi posztját 2015 és 17 között az USA tölti be. Az amerikai elnökség legfőbb prioritása a klímaváltozás elleni harc.

A Tanácsot elnöklő John Kerry ma már a grönlandi Ilulissat-ban tárgyal, de nem felejti a norvégokat, és azt sem, hogy mit látott a Spitzbergákon.

Illésy Géza

Friss hírek