Megvonta a bizalmat a horvát kormányfőtől a parlament

  • Tihomir Oreskovic technokrata miniszterelnök visszahívásáról vitázott a horvát parlament csütörtökön.
  • A nagyobbik kormányzó párt, a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség június 7-én nyújtott be bizalmatlansági indítványt Oreskovic ellen.
  • A legtöbb parlamenti párt, köztük az ellenzéket vezető Szociáldemokrata Párt és a nemzeti kisebbségek képviselői is a kormányfő visszahívását támogatták és előrehozott parlamenti választások kiírását követelték.

Tihomir Oreskovic technokrata miniszterelnök visszahívásáról vitázott a horvát parlament csütörtökön.

A nagyobbik kormányzó párt, a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) június 7-én nyújtott be bizalmatlansági indítványt Tihomir Oreskovic ellen, akit egyébként korábban éppen a HZD javasolt erre a posztra.

A legtöbb parlamenti párt, köztük az ellenzéket vezető Szociáldemokrata Párt (SDP) és a nemzeti kisebbségek képviselői is Tihomir Oreskovic visszahívását támogatták és előrehozott parlamenti választások kiírását követelték a csütörtöki vitában.

Tihomir Oreskovic parlamenti felszólalásában beszámolt az elmúlt hónapokban végzett munkájáról és elutasította a HDZ vádjait. A bizalmatlansági indítványt benyújtó HDZ-és képviselők az indoklásban egyebek között felrótták Oreskovicnak, hogy a gazdasági és szociális ügyek, a munkahelyteremtés helyett főként azzal foglalkozott, hogy új vezetőket nevezzen ki a bűnüldöző szerveknél. Szerintük a kormányfő politikai feszültség alatt tartotta az országot annak érdekében, hogy nagyobb politikai hatalomra tegyen szert.

A HDZ vezette koalíció úgy ítélte meg, hogy Oreskovic veszélyeztette az ország működését és pénzügyi stabilitását „politikailag felelőtlen viselkedésével”, például azzal, hogy politikai legitimitás nélkül kérte azoknak az embereknek a lemondását, akik őt megválasztották. Oreskovic két hete ugyanis lemondásra szólította fel mindkét helyettesét, arra hivatkozva, hogy a Tomislav Karamarko első miniszterelnök-helyettes, HDZ-elnök és Bozo Petrov miniszterelnök-helyettes, a kisebbik kormányzó párt, a Híd Függetlenek Listája elnöke között kialakult személyes ellentét túl nagy teher a kormánynak és az országnak. Oreskovic felszólítása után a HDZ bizalmatlansági indítványt nyújtott be a kormányfő ellen.

Oreskovic csütörtöki beszédében azt hangoztatta, leváltásának valódi oka az, hogy ő a nemzeti érdekek megvédésén munkálkodott. Kiállt amellett, hogy folytatódjon a döntőbírósági eljárás a Mol-INA ügyben, és új tárgyalásokat kezdeményezett, ami egyeseknek nem felelt meg – hangsúlyozta. A miniszterelnök úgy vélte, kormánya egyének személyes érdekei miatt bukik meg, ha úgy dönt a parlament. Oreskovic  felszólalása után elhagyta az üléstermet.

Ivan Suker, a HDZ frakcióvezetője a bizalmatlansági indítványban felsorolt érvek mellett az ország rossz gazdasági döntéseire figyelmeztetett, amelyek miatt szerinte a kormányfőnek távoznia kell. A HDZ miniszterei és Tomislav Karamarko nem jelentek meg a parlamenti vitán.

Zoran Milanovic SDP-elnök elmondta, hogy pártja támogatni fogja Oreskovic visszahívását, és előrehozott parlamenti választások mielőbbi kiírását sürgette. „Felkészültünk a választásokra, de nem örülünk neki, mert ebben a helyzetben senki sem lehet boldog” – mondta Milanovic.

Miroslav Simic, a Híd frakcióvezetője azt hangoztatta, Oreskovic visszahívására nincsenek érvei, a vádak mind „kitalációk”. A Híd nem támogatja a kormány megbuktatását és nem vesz részt új parlamenti többség létrehozásában sem – hangsúlyozta. Kijelentette, ha megbukik a kormány, a Híd a horvát parlament azonnali feloszlatását fogja támogatni.

A kisebb ellenzéki pártok szerint a kormány megbukott, a szakértői kormányra tett kísérlet nem volt sikeres. Szerintük a csütörtöki vita nem Oreskovic visszahívásáról, hanem az egész kormány visszahívásáról szólt.

A parlamenti ülés kezdetén ügyrendi vita merült fel arról, hogy felszólalhat-e a kormányfő a nemzetgyűlésben. Zeljko Reiner házelnök szerint a kormányfő megsértette a házszabályt, mert nem hívta össze a kormányülést és a kabinet nem nyilatkozott a bizalmatlansági indítványról, ezért nem szólalhatott volna fel a parlamentben. A miniszterelnök végül mégis felszólalhatott a visszahívásáról folytatott vitában.

Megbukott a kormány

Végül megvonta a bizalmat Tihomir Oreskovic technokrata kormányfőtől a horvát parlament csütörtökön, ezzel automatikusan megbukott a kormány is.

A nagyobbik kormányzó párt, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) június 7-én nyújtott be bizalmatlansági indítványt Tihomir Oreskovic ellen, akit egyébként korábban éppen a HDZ javasolt erre a posztra.

A 151 fős nemzetgyűlés 125 igen szavazattal 15 ellenében és két tartózkodással a kormányfő visszahívása mellett voksolt.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »