Izrael palesztin belépési engedélyek ezreit függeszti fel

  • Izrael 83 ezer palesztin belépési engedélyét függeszti fel, miután szerda éjjel két palesztin terrorista négy halálos áldozatot követelő támadást hajtott végre Tel-Avivban.
  • Az elkövetők Yattából származnak, ami Hebron mellett található az izraeli megszállás alatt lévő Ciszjordániában.
  • A Hamász bár nem vállalta a felelősséget a véres támadásért, „hősies tettnek” minősítette azt.

Szerda éjjel két ciszjordániai palesztin tüzet nyitott Tel-Avivban az éppen vásárló és étteremben vacsorázó emberekre, a támadás négy halálos áldozatot követelt és legalább tizennyolcan sérültek meg. Az elkövetők Yattából származnak, ami Hebron mellett található az izraeli megszállás alatt lévő Ciszjordániában. A Hamász bár nem vállalta a felelősséget a véres támadásért, „hősies tettnek” minősítette azt. A ciszjordániai székhelyű Palesztin Hatóság még nem nyilatkozott az ügyben. A támadás Tel-Aviv központjában történt két helyszínen a Sarona Market szórakozónegyedben, közel az izraeli Védelmi Minisztérium épületéhez.

A szemtanúk káoszról, általános pánikról számoltak be, a támadás nagyon meglepte az önfeledten szórakozó, vacsorázó embereket. A két terrorista öltönyben ülve vacsorázott a Max Brenner étteremben, senkinek se voltak gyanúsak. Hirtelen gépfegyverrel a kezükben felálltak az asztaltól és minden irányba tüzet nyitottak, a vendégek próbáltak az étterem konyhájába vagy közeli boltokba menekülni, sérültek hevertek mindenütt a földön. Az egyik terroristát a helyszínen lelőtték, másikukat kórházban ápolják, s válságos az állapota.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök csütörtök hajnalban moszkvai útjából hazatérve látogatott a terrortámadás helyszínére Avigdor Liberman védelmi- és Gilad Erdan közbiztonságért felelős miniszterrel együtt és határozott, kemény választ ígért a Hamász és a Fatah által egyaránt méltatott terrortámadásra. A kormányfő leszögezte, hogy „a rendőrség, a hadsereg és más biztonsági erők felkutatják a támadók segítőit”, hogy megakadályozzák az újabb terrort.

A palesztinok a véres támadást követően egy órát se vártak az ünneplés megkezdésével. A ciszjordániai Tulkaremben a palesztinok baklavát és más édességet osztottak a sikeres terrortámadás megünneplésére. Szerda éjjel a Hamász is sietett megdicsérni a támadás elkövetőit: „a tel-avivi bátor cselekedet a Ramadán első jele, és az első meglepetés azok közül, ami a cionista ellenségre vár az idei Ramadánkor”. Mushir al-Masri magas rangú Hamász-tisztviselő úgy nyilatkozott, hogy a támadás „természetes válasz az izraeli bűncselekményekre”. Daoud Shihab, a palesztin Iszlám Dzsihád szóvivője szerda éjjel hasonlóképpen fogalmazott: „az éjjeli támadás megmutatta az izraeli biztonság törékenységét, természetes reakció a megszállás bűncselekményeire”.

Csütörtökön az izraeli kormány bejelentette, hogy a zsidó állam 83 ezer palesztin belépési engedélyét függeszti fel. A döntés érinti azokat a palesztinokat, akik Ciszjordániában és a Hamász uralta Gázai-övezetben élnek és izraeli rokonlátogatást terveztek, vagy Jeruzsálembe utaztak volna imádkozni a muszlim Ramadán böjt alkalmából, avagy Tel-Aviv repülőterén keresztül külföldre utaztak volna. A két elkövető családjának, kétszáznégy személynek is felfüggesztették az engedélyét. A palesztin falu, Yatta lakóinak nem engedélyezik a falu elhagyását, de belépni se lehet a településre, amelyet csak humanitárius és orvosi okból lehet megközelíteni. Az izraeli hadsereg várhatóan az izraeli jogszabályoknak megfelelően lerombolja a terroristák yattai házát.

Az utóbbi hónapokban csökkent a nyolc hónapja tartó késeléses intifáda intenzitása, amelynek során mintegy harminchárom izraeli és kétszáz palesztin halt meg. A szerda éjjeli támadás október óta a legvéresebb incidens az erőszakhullám alatt. Hétfőn vette kezdetét a muszlim böjti hónap, a Ramadán, amelynek idejére a Hamász „még számos meglepetéssel” szolgál majd nemrég kiadott nyilatkozata szerint.

Bihari Anna

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »