Brammertz: Szerbia letért a teljes együttműködés útjáról

Csalódottságának adott hangot Carmel Agius, a hágai Nemzetközi Törvényszék (ICTY) elnöke, amiért a belgrádi bíróság nemrégiben úgy határozott, nem adják ki a törvényszéknek a Szerb Radikális Párt (SRS) három tagját, akiket tanúk befolyásolásával terhelnek.

Mint hangsúlyozta, Szerbiának kötelessége együttműködni. „Komoly visszalépés történt a törvényszékkel való együttműködés terén” – hangoztatta Agius az ENSZ Biztonsági Tanácsának a hágai törvényszék és ügyészség féléves működésével, illetve Szerbia együttműködési hajlandóságával kapcsolatos mai ülésén.

Szavai szerint még két elsőfokú és két fellebbezési ügy rendezése vár a törvényszékre, a bíróság döntésének figyelmen kívül hagyása pedig megoldatlan kérdés marad. Leszögezte: az ICTY eltökélt abban, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsával együtt biztosítsa a működés hatékony és szabályozott befejezését 2017 végéig.

Serge Brammertz hágai ügyész ugyanakkor hivatala sajnálatának adott hangot, amiért „Szerbia letért a teljes együttműködés útjáról”, s rámutatott: három személy esetében Szerbia másfél éven át nem tette meg a törvényszék által kért lépéseket. Meglátása szerint egyébként a háborús bűnökkel kapcsolatos regionális együttműködés terén is alább maradnak a pozitív tendenciák. „Túl sok politikus és közéleti személy tagadja a már megállapított igazságokat, ezzel etnikai alapú feszültséget szítva, a múlt nacionalista jelszavait ismételve” – fogalmazott.

A szerbiai kormány képviseletében felszólaló Saša Obradović a New Yorkban megtartott ülésen arról beszélt, hogy Szerbia továbbra is elkötelezett az ICTY-vel való együttműködés mellett, az ország igazságszolgáltatása pedig továbbra is harcolni fog az egykori Jugoszlávia területén történt fegyveres összetűzésekkel kapcsolatos büntetlenség ellen.

Obradović a belgrádi felsőbb bíróság vitás döntését indokolva azt mondta, nem teljesültek a törvényes feltételei annak, hogy eljárjanak Petar Jojić, Vjerica Radeta és Jovo Ostojić letartóztatására és kiadására vonatkozó kérelem nyomán. Szavai szerint Szerbia nemzetbiztonsági kockázati tényezőket és más releváns körülményeket tartott szem előtt a döntés meghozatalakor.

Mint arról hírt adtunk: a belgrádi bíróság márciusi döntése értelmében nem teljesültek a feltételei Petar Jojić, Vjerica Radeta és Jovo Ostojić letartóztatásának és kiadatásának, amit a hágai törvényszék követelt. A bíró megállapította, hogy Szerbia csak a legsúlyosabb háborús bűnökkel, népirtással és emberiség elleni bűncselekményekkel vádolt személyeket köteles kiadni, s jelen esetben erről nincs szó. A Szerb Radikális Párt három tisztségviselőjét azzal vádolják, hogy befolyásolták a tanúkat a Vojislav Šešelj radikális vezér elleni eljárás során.

Kitekintő / Vajma.info

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »