Megtámadja az államfőválasztás eredményét az Osztrák Szabadságpárt

  • Jogi úton megtámadja az államfőválasztás eredményét az Osztrák Szabadságpárt.
  • A párt elnöke 150 oldalas panasszal élt, amelyben elsősorban levélszavazatokkal történő visszaélések gyanújának kivizsgálását kéri.
  • A bejelentés szerint a szabálytalanságok 570 ezer szavazatot érintenek.
  • Az osztrák államfőválasztás második fordulójában szoros küzdelemben Alexander Van der Bellen, a Zöldek által támogatott független államfőjelölt 50,35 százalékkal nyert.

Jogi úton megtámadja az államfőválasztás eredményét az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), az erről szóló igényt már benyújtották az alkotmánybíróságnak – közölte szerdán a párt szóvivője.

Heinz-Christian Strache, a párt elnöke 150 oldalas panasszal élt, amelyben elsősorban levélszavazatokkal történő visszaélések gyanújának kivizsgálását kéri.

A pártelnök bejelentése szerint 94 körzetben történtek visszaélések. Strache közlése alapján 82 helyen fordult elő, hogy a megengedettnél előbb kezdték meg a levélben leadott szavazatok megszámlálását, esetleg nem az előírt módon csoportosították a voksokat és olykor mindezt nem egy arra jogosult személy végezte.

A panasz szerint továbbá néhány választókörzetben nem a megfelelő színű borítékot küldték ki a levélben szavazó választópolgároknak, így az a voks érvénytelennek vagy semmisnek számított. A bejelentés szerint a szabálytalanságok 570 ezer szavazatot érintenek. Az FPÖ panaszában olyan szabálytalanságokra is utalt, hogy nem osztrák állampolgárok és 16 év alattiak is leadhatták szavazatukat.

Az osztrák államfőválasztás május 22-i második fordulójában szoros küzdelemben Alexander Van der Bellen, a Zöldek által támogatott független államfőjelölt 50,35 százalékkal nyert, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltjével, Norbert Hoferrel szemben, akit a szavazásra jogosultak 49,65 százaléka támogatott. Van der Bellen alig több mint 31 ezer szavazattal előzte meg Hofert.

Ha nem történtek volna ezek a szabálytalanságok és hibák, Norbert Hofer lenne az államfő – jelentette ki Strache. „Nem rossz vesztesek vagyunk, hanem felelősséget érzünk a demokrácia iránt” – hangoztatta Strache, elmondása szerint ugyanis kötelességének érzi, hogy megtámadja a választási eredményt.

Az eljárás akkor lehet sikeres, ha bizonyítást nyer, hogy a hiba jelentősen megváltoztatta az eredményt. A döntéstől függően a választási eljárás szabálytalannak talált szakaszát meg kell ismételni, ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy új szavazást kell kiírni, hanem lehetőség szerint újra kell majd számolni a szavazatokat.

Az alkotmánybíróságnak négy hete van arra, hogy megvizsgálja a beadványt és döntést hozzon. Ez még várhatóan tehát az előtt megtörténik, hogy az új államfő hivatalba lépne.

A jelenlegi államfő, a szociáldemokrata Heinz Fischer hivatali ideje 2016. július 8-án jár le, Alexander Van der Bellent ekkor iktatják be hivatalába.

Fischer 2004 óta tölti be a tisztséget. Második alkalommal történt újraválasztásakor, 2010-ben mintegy 80 százalékos támogatottságot ért el. Az osztrák szövetségi elnök mandátuma hat évre szól és csak egyszer újítható meg.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »