Bocsánatkérő és megbocsátó levél a lengyeleknek

  • Neves ukrán közszereplők bűnbánó és megbocsátó levéllel fordultak a lengyel társadalomhoz.
  • „Különös fájdalma maradt Ukrajnának és Lengyelországnak egyaránt a Voliny és a lengyel–ukrán konfliktus tragédiája a második világháború napjaiban, melynek örvényében ártatlan testvérek és nővérek ezrei pusztultak el” – olvasható a levélben.
  • „Oroszország jelenkori háborúja Ukrajna ellen még közelebb hozta egymáshoz népeinket. Ukrajna ellen harcolva Moszkva Lengyelország és az egész szabad világ ellen is támadást intézett”.

A lengyel állami vezetőkhöz, egyházi és kulturális személyiségekhez, valamint az egész lengyel társadalomhoz intézett nyílt levél emlékeztet a két nép áldozatainak közelgő emléknapjaira. „Különös fájdalma maradt Ukrajnának és Lengyelországnak egyaránt a Voliny és a lengyel–ukrán konfliktus tragédiája a második világháború napjaiban, melynek örvényében ártatlan testvérek és nővérek ezrei pusztultak el” – olvasható a levélben.

„Bocsánatot kérünk, és egyben megbocsátjuk a velünk szemben elkövetett bűncselekményeket és sérelmeket – ez az egyetlen lelki képlet lehet a békére és megértésre vágyó ukrán és lengyel szívek motívuma … Amíg élni fognak népeink, addig fájni fognak nekünk a történelem okozta sebek. De csak akkor fognak élni népeink, ha a múlt ellenére megtanulunk egyenlő testvérekként viszonyulni egymáshoz” – üzenték a levél aláírói a lengyel népnek.

A levélben szó esik napjaink tragikus eseményeiről is: „Oroszország jelenkori háborúja Ukrajna ellen még közelebb hozta egymáshoz népeinket. Ukrajna ellen harcolva Moszkva Lengyelország és az egész szabad világ ellen is támadást intézett”.

A levelet aláírta Leonyid Kravcsuk és Viktor Juscsenko volt ukrán elnök, Filaret, az Ukrán Pravoszláv Egyház (kijevi patriarchátus) pátriárkája, Szvjatoszlav Sevcsuk kijev-halicsi nagyérsek, az Ukrán Görögkatolikus Egyház feje, valamint az ukrán politikai és kulturális élet számos neves képviselője – írja a Kárpátalja hetilap internetes változata.

A második világháború idején, 1943-ban tömeggyilkosságokba torkolló etnikai összetűzésekre került sor ukránok és lengyelek között a két világháború között Lengyelországhoz tartozó, jelenleg Ukrajna részét képező Volhíniában (Volinyban). A több mint 70 évvel ezelőtti eseményeket sokan máig eltérően ítélik meg Lengyelországban és Ukrajnában.

Kárpátinfo.net

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »