Fókuszban az izraeli-palesztin konfliktus

  • Párizsban külügyminiszteri szintű találkozót tartottak azzal a céllal, hogy találjanak egy közös nevezőt az izraeli és a palesztin fél számára, visszavezetve őket a közvetlen tárgyalásokhoz.
  • A konferencián mintegy húsz állam és számos nemzetközi szervezet képviseltette magát, de az izraeli és palesztin fél nem.
  • Francois Hollande pénteki nyitóbeszédében kitért arra, hogy a megoldásba az egész térséget be kell vonni, és sürgette az izraeli és a palesztin felet, hogy kötelezzék el magukat a béke mellett. 

A párizsi konferencia azt célozza, hogy év végére egy békekonferencia keretében indítsák újra az izraeli-palesztin tárgyalásokat, számolt be a Guardian. Ugyanakkor a hírügynökség értesülései szerint az izraeli és a palesztin fél nem képviselteti magát az egyeztetéseken, ami nagy mértékben csökkenti a siker esélyét. A békekonferencián résztvevő francia diplomaták szerint a kezdeményezésre főként azért volt szükség, mert egyre inkább illuzórikussá válik annak a lehetősége, hogy létrejöjjön egy palesztin állam Izrael mellett, miközben a térségbeli helyzet egyre csak romlik.

Bár a részleteket várhatóan később dolgozzák ki, annyi tudható, hogy a terv részét képezi különféle munkacsoportok felállítása is. Ezek rendeltetése az lesz, hogy olyan gazdasági és biztonsági ösztönzőket tárjanak fel, amelyek segítik majd a két felet abban, hogy létrejöjjön köztük a megállapodás.

Nem helyettesíthetjük a feleket. A kezdeményezés célja az, hogy garanciát nyújtsunk nekik arra, hogy a béke szilárd és fenntartható lesz nemzetközi felügyelet alatt” – nyilatkozta Francois Hollande francia elnök az összegyűlteknek. Az al-Jazeera értesülései alapján Hollande pénteki nyitóbeszédében arra is kitért, hogy a megoldásba az egész térséget be kell vonni, és sürgette a két érintett felet, hogy tegyenek egy „bátor lépést” a béke irányába.

A párizsi találkozón az Egyesült Államok, Oroszország, az Európai Unió, az ENSZ, az Arab Liga és mintegy húsz állam képviselteti magát, de az izraeli és a palesztin fél nem. Ugyanakkor remélhetőleg a résztvevő államok és nemzetközi szervezetek képesek lesznek lefektetni az alapjait egy kiforrott békekonferenciának az év végére, írja a BBC.

A Guardian beszámolója alapján Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök már vissza is utasította a francia kezdeményezést, mondván egyezséget csak közvetlen tárgyalások útján lehet elérni.

Mahmúd Abbász palesztin miniszterelnök viszont üdvözölte Franciaország kezdeményezését, részben azért, mert ez véget vethet a közel két évtizedes amerikai monopóliumnak a közvetítői szerep terén. A palesztin fél ugyanis már régóta sérelmezi, és véli úgy, hogy az Egyesült Államok erősen kedvez Izraelnek, és nem látja el pártatlanul közvetítői posztját.

A palesztin törekvések arra irányulnak, hogy létrejöjjön egy palesztin állam Ciszjordánia, Kelet-Jeruzsálem és a Gázai övezet területén. Annak ellenére, hogy az ENSZ Közgyűlése 2012-ben lényegében már elismert egy palesztin államot, annak létrejötte egy Izraellel való egyezséget is igényelne.

Az utolsó magas szintű tárgyalásokat 2008-ban tartották; a későbbi erőfeszítések, amelyek arra irányultak, hogy újraindítsák a két fél közti egyeztetéseket, nem vezettek eredményre.

A felek közti elhatárolódás a jelenlegi kezdeményezés kapcsán is érzékelhető. Míg Abbász kilátásba helyezte, hogy szeretné, ha más világhatalmak is bevonódnának a tárgyalásokba és emiatt köszöntötte a francia kezdeményezést, addig az izraeli külügyminisztérium főigazgatója, Dore Gold csütörtökön azt jósolta, hogy a párizsi konferencia teljes mértékben kudarc lesz. Vélekedése szerint az egyetlen módja a béketeremtésnek, ha közvetlen tárgyalásokat folytatnak.

Bár Izrael a közelmúltban jelzett egyfajta nyitottságot a 2002-es arab békejavaslat egyes elemeire, amely az arab és iszlám világ részéről békét és elismerést ajánlott Izrael számára cserébe egy palesztin állam létrejöttéért, Gold semmilyen elmozdulást nem mutatott az ajánlat irányába.

A BBC jelentése alapján ugyanakkor Hollande úgy vélekedik, hogy a jelenlegi körülmények közt a fenyegetések és prioritások megváltoztak, és ezek a változások még inkább sürgetővé teszik a konfliktus megoldását. A Közel-Keleten jelenleg uralkodó kaotikus állapotok tehát a béke megteremtését egy új kötelezettséggé teszik.    

Senkó Alexandra

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »