Leváltanák a szlovák belügyminisztert

  • Robert Kalinák szlovák belügyminiszter leváltását indítványozza a pozsonyi törvényhozás két nagyobb ellenzéki csoportosulása, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) és a populista Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalom, amelynek képviselői pénteken nyújtották be a parlament rendkívüli ülésének összehívását célzó indítványukat a házelnöknek.
  • Állításuk szerint – Robert Kalinák miniszteri funkcióját kihasználva megpróbál szőnyeg alá söpörni egy állítólagos adócsalási ügyet, melynek főszereplője egy – az ellenzék szerint több kormányszereplőhöz közel álló – ingatlanvállalkozó, Ladislav Basternak.
  • Robert Kalinák tagadja az őt ért vádakat, az állítólagos adócsalási ügyet pedig már korábban kitaláltnak minősítette.

Robert Kalinák szlovák belügyminiszter leváltását indítványozza a pozsonyi törvényhozás két nagyobb ellenzéki csoportosulása, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) és a populista Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalom, amelynek képviselői pénteken nyújtották be a parlament rendkívüli ülésének összehívását célzó indítványukat a házelnöknek.

Az indítvány beterjesztői szerint a belügyminiszter leváltását az teszi indokolttá, hogy – állításuk szerint – Robert Kalinák miniszteri funkcióját kihasználva megpróbál szőnyeg alá söpörni egy állítólagos adócsalási ügyet, melynek főszereplője egy – az ellenzék szerint több kormányszereplőhöz közel álló – ingatlanvállalkozó, Ladislav Basternak. Robert Kalinák tagadja az őt ért vádakat, az állítólagos adócsalási ügyet pedig már korábban kitaláltnak minősítette.

A parlament rendkívüli ülésének összehívását célzó képviselői indítványt a 150 fős pozsonyi törvényhozás 34 képviselője írta alá, néggyel többen, mint a plénum összehívásához szükséges minimum. Az indítvány alapján Andrej Danko házelnöknek legkésőbb egy héten belül össze kell hívnia a parlamenti rendkívüli ülését.

A szlovák belügyminiszter leváltására gyakorlatilag alig van esély. Robert Fico négypárti kormánykoalíciója 85 voksot tudhat magáénak a törvényhozásban, és a legerősebb kormánypárt, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) által jelölt Robert Kalinák visszahívását egyik koalíciós partnerük sem támogatja, sőt ebben a kérdésben az ugyancsak négy pártból álló parlamenti ellenzék sem egységes.

Kalinák leváltásának esélyeivel alighanem tisztában vannak az indítvány beterjesztői is, akik a jelek szerint az ellenzék reklámozásának eszközeként kívánják felhasználni a rendkívüli üléseket, akárcsak az előző kormányzati ciklus idején, amikor is tucatnyi alkalommal próbálkoztak a kabinet valamelyik tagjának visszahívásával, eredmény nélkül.

Az előző kormányzati ciklusban is a belügyi tárca élén álló Kalinákot még nem próbálta leváltatni az ellenzék. Megfigyelők szerint személyének mostani pellengérre állítása azzal is összefüggésben állhat, hogy Kalinákot az Irány-Szociáldemokrácián belül Robert Fico egyik esélyes utódaként tartják számon. A párton belüli esetleges „trónutódlás” kérdése először Robert Fico márciusi váratlan betegségével és szívműtétjével kapcsolatban merült fel a sajtóban. A téma nemrégiben ismét terítékre került, amikor éppen a SaS elnöke állt elő azzal az információval, hogy Robert Fico az idei év végén visszavonul a politikából. A híresztelést a kormányfő azonnal cáfolta.

A belügyminiszter visszahívását célzó indítvánnyal előálló két politikai csoportosulás a múlt héten egyezett meg egy közös ellenzéki platform, az úgynevezett Ellenzéki Tanács létrehozásáról. Ennek céljaként azt határozták meg, hogy koordinálják az ellenzéki törvénymódosítási javaslatok beterjesztését, illetve a rendkívüli üléseket célzó indítványokat.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »