Lezárták a magyar politikus elleni nyomozást

A Szervezett-bűnözés és Terrorizmus Ellenes Ügyészség (DIICOT) másfél évnyi vizsgálódás után, a napokban vádemelés nélkül lezárta az Antal Árpád néhány mondatos politikai nyilatkozata kapcsán indított eljárást.

Sepsiszentgyörgy polgármestere keddi sajtótájékoztatóján felidézte a 2014. december 13-i eseményeket, amikor az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) marosvásárhelyi ülésén  tett politikai nyilatkozatát a központi média hibásan fordította, majd napokig „folyt ki a médiából” a magyargyűlölet, egyesek terrorizmust, hazaárulást, közösség elleni uszítást mondtak, vagy azt hogy kijelentése veszélyezteti a nemzetbiztonságot, mert újabb véres márciussal fenyeget.      

Később az Active Watch bukaresti civil szervezet hívta fel a figyelmet arra, hogy a román sajtó rosszul fordította Antal Árpád kijelentését. Sepsiszentgyörgy polgármestere felszólalásában a következőket mondta: „Végül pedig Frunda tanácsos úrnak szeretném mondani, kérje meg a főnökét, a miniszterelnök urat, utasítsa helytartóját, hogy ne provokálja az erdélyi magyarokat. Mert az, amit Kovászna megye prefektusa tesz, minősíti a miniszterelnök urat is. És ha valakinek nem az az érdeke, hogy a románok és a magyarok Sepsiszentgyörgyön, Háromszéken, Székelyföldön valahol esetleg megint olyan helyzetbe kerüljenek, mint Marosvásárhelyen 1990-ben, akkor minimális tiszteletet nyújtsanak irányunkban.”

Antal Árpád felidézte, hogy a 2014. decemberi SZKT-nyilatkozatát követően a DIICOT a magyarellenességéről ismert Bogdan Diaconu képviselő feljelentése nyomán eljárást indított ellene, az RMDSZ-től kikérték a beszéde hanganyagát, majd a marosvásárhelyi ügyészség tavaly szeptemberben  vádemelés nélkül lezárta az ügyet. Az esetet vizsgáló ügyész úgy fogalmazott, hogy Antal Árpád politikai nyilatkozatában nem volt uszítás, hanem „történelmi valóságra történt utalás, és felhívás, hogy azok ne ismétlődjenek meg”.

Antal Árpád szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, akkor azt hitte, hogy ezzel lezárult az ügy, de közben kiderült, hogy az esetet egy másik dossziéban, hivatalból is vizsgálja a Szervezett-bűnözés és Terrorizmus Ellenes Ügyészség (DIICOT). Tavaly decemberben Bukarestbe hívatták, ahol több órás kihallgatáson vett részt. Ezt követően hosszas csend után a napokban tájékoztatták, hogy az ügyet vádemelés nélkül lezárták.

Antal Árpád szerdai sajtótájékoztatóján rámutatott: az SZKT-n elhangzott beszéde egy ártalmatlan, aggodalmaskodó nyilatkozat volt, és nem tartja normálisnak, hogy másfél évig vizsgáljanak egy sajtó-nyilvános eseményen elmondott politikai nyilatkozatot. Sepsiszentgyörgy polgármestere úgy gondolja, hogy valakiknek az volt az érdeke, hogy sakkba legyen tartva, és úgy éljen, hogy nem tudja, mikor hívják be, mert senki sem örül annak, ha ilyen hatóságok bolyonganak az életterében.

Kitekintő / Maszol.ro

Felkapott hírek

Friss hírek

Négy hétre lezárják Szingapúrt

Szingapúr a világ egyik legkevésbé fertőzött országa, a koronavírus-járvány első hulláma óta nem volt érzékelhető növekedés az esetszámokban, a napi új fertőzöttek száma utoljára tavaly szeptemberben járt napi 50 felett és eddig összesen 31-en haltak meg a betegségben az 5,89 millió lakossal rendelkező országban.

Read More »