A líbiai erők visszaverték az Iszlám Államot

  • A líbiai egységkormány erői visszafoglaltak egy tengerparti várost a szélsőséges iszlamistáktól.
  • Az egységkormány erői most a Moammer Kadhafi néhai líbiai diktátor szülővárosától, Szirttől 127 kilométerre lévő Noflíja település felé közelítenek.
  • Az ENSZ közvetítésével létrejött egységkormány és az ország keleti részén, Tobrukban berendezkedő, Halifa Haftár tábornokhoz hű kormány erői egymással versengenek azért, hogy elsőként űzzék ki Szirtből az Iszlám Államot.

A líbiai egységkormány bejelentette kedden, hogy erői visszafoglaltak egy tengerparti várost az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezettől.

A szélsőséges iszlamisták líbiai fellegvárának számító Szirttől 160 kilométerrel keletre található, 8 ezer lelkes Bin Dzsavádból sikerült kiűzni a dzsihadistákat – közölte az AFP francia hírügynökséggel egy névtelenül nyilatkozó biztonsági illetékes. Az egységkormány erői most a Moammer Kadhafi néhai líbiai diktátor szülővárosától, Szirttől 127 kilométerre lévő Noflíja település felé közelítenek. Az ENSZ közvetítésével létrejött egységkormány és az ország keleti részén, Tobrukban berendezkedő, Halifa Haftár tábornokhoz hű kormány erői egymással versengenek azért, hogy elsőként űzzék ki Szirtből az Iszlám Államot.

Az ENSZ líbiai különmegbízottja kedden felszólította a két fegyveres tábort, hogy egyesüljenek az első számú ellenség, az Iszlám Állam ellen, amely 2014 vége óta van jelen az országban. Ennek „egy líbiai harcnak, egy egységes harcnak kell lennie” – mondta Martin Kobler a Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszterrel Párizsban folytatott tárgyalásai végén. „Közös struktúra, közös hadsereg és egy főparancsnokság kell” – magyarázta.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »