Figyelemmel követi a vereckei magyar rendezvényt a Karpatszka Szics

A Karpatszka Szics (KSZ) szervezet tagjai figyelemmel fogják követni a „Jobbik jobboldali radikális magyar párt revizionista rendezvényét a Vereckei-hágón” – írta kedden a Zakarpattya.net.ua kárpátaljai hírportál a KSZ nyilatkozatára hivatkozva, amelyet a 2016. június 3-ára Vereckére tervezett megemlékezéssel kapcsolatban tett közzé a kárpátaljai ukrán nacionalista fegyveres szervezet.

Az orgánum idézi a KSZ vezetője, Tarasz Deak által aláírt dokumentumot, amely szerint „a jobbikos magyar soviniszták június 3-ra akciót terveznek a Vereckei-hágóra Hazatérés, magyarok a Vereckei-hágón – óvatosságra intő – címmel”. A KSZ közösségi oldalán (vk.com/karpatska_sich) is megjelent közlemény azt állítja, hogy az 1920-ban aláírt trianoni békeszerződés évfordulójának szentelt rendezvény „fő szervezője Kovács Béla, a Jobbik botrányairól ismert régi tagja, európai parlamenti képviselő, akit 2015-ben Oroszország javára folytatott kémkedéssel gyanúsítottak meg”.

A kelet-ukrajnai harcokban is részt vett fegyveres szervezet közleménye szerint „a vereckei rendezvény meglehetősen népszerű téma az ukránellenes hírközlő eszközökben, amelyeknek a programelőzeteseiben célzások találhatók Nagy-Magyarország ukrán területeket is érintő visszaállítására”. Az esemény fényét hivatott emelni – áll a dokumentumban -, hogy azon nemcsak a magyar kisebbség képviselői és a Jobbik tagjai vesznek részt, hanem a lebonyolításába ismert magyarokat is bevontak, mint például Mónus József íjász távlövő világbajnokot, aki lövésével megkísérli jelképesen „összekötni a Kárpátok hegyeit a magyar földekkel”.

„És jóllehet Magyarország, valamint a kárpátaljai magyar nemzeti kisebbség egyes képviselői a hivatalos retorika szintjén „semlegesek” Ukrajnát illetően (azt állítják, hogy a hasonló rendezvények erősítik Ukrajna és Magyarország barátságát), a téma iránt egy ideje érdeklődő, józanul gondolkodó embereknek érteniük kell, hogy ez nem más, mint Magyarország birodalmi ambícióinak békés módszerrel történő megvalósítása” – állítja a KSZ, amely alig több mint egy évvel ezelőtt likvidálással fenyegette meg a szerinte ellenséges magyar szervezetek és pártok Ukrajnában tevékenykedő aktivistáit.

Nyilatkozatában a szervezet hangsúlyozza: a KSZ egyik fő feladata a szeparatizmus, így az oroszbarát szeparatisták (szeparatista ruszin vagy kommunista szervezetek tagjai) és a Jobbikhoz hasonló magyar soviniszták elleni harc Kárpátalján. „Ezzel a feladattal sikeresen birkózunk meg 2011 óta, és noha az ellenség ereje, de különösen a pénzeszközei megháromszorozódtak, ötéves tevékenységünk során a szomszédos megyékben lévő bajtársainkkal közösen sikerült olyan erős nacionalista frontot kiépítenünk Nyugat-Ukrajnában, amit az ellenségeink nem lesznek képesek leküzdeni” – olvasható a KSZ közleményében.

A Vereckei-hágóra tervezett eseménnyel kapcsolatban a nyilatkozat végül leszögezi: „ha a rendezvényen az ukrán nemzettel kapcsolatos soviniszta megnyilvánulást vagy szeparatista jelszavakat és felhívásokat észlelünk, ezt államunk egysége elleni közvetlen fenyegetésnek és a kárpátaljai helyzet destabilizálására irányuló – százéves kérdésekkel történő manipuláció révén megvalósítandó – kísérletként értékeljük, és a kárpátaljai magyarbarát mozgalmak tevékenysége ellen minden elképzelhető módszerrel való harcra történő felhívásnak tekintjük”.    

A KSZ nyilatkozatában említett, Vereckei-hágóra tervezett rendezvényt a Feszty-körkép Alapítvány szervezi. A vereckei esemény részét képezi a Feszty Árpád-emlékév alkalmából Kárpátalján magyarországi, erdélyi és helyi diákok részvételével tartandó kétnapos történelmi-kulturális vetélkedőnek, amelynek – a Kárpátaljai Magyar Pedagógus Szövetséggel (KMPSZ) együttműködve – a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola ad otthont Beregszászon. Az iskolások a vetélkedő szünetében, június 3-án a Vereckei-hágóra kirándulnak, ahol a tervek szerint Mónus József íjász világbajnok – a magyarok ősei előtti tisztelgésként – rekordkísérletet végrehajtva íjával átlövi a Vereckei-hágót.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »