Román külügy: Putyin kijelentése fenyegetésként értelmezhető

A régió biztonsága elleni fenyegetésként értelmezhető az, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök válaszlépéseket helyezett kilátásba az amerikai rakétapajzs elemeinek Romániába telepítésére – hangsúlyozta szombati közleményében a bukaresti külügyminisztérium, ismételten hangsúlyozva ez utóbbi lépésnek a védelmi jellegét.

A román külügyi tárca az orosz elnök előző napi, athéni látogatásán tett kijelentéseire reagált. Putyin a dél-romániai Deveselun május 12-én felavatott amerikai rakétavédelmi ütegre utalva azt állította: Oroszország válaszlépésekre kényszerül mind Románia, mind – a rakétapajzs kiépítéséhez most csatlakozó – Lengyelország esetében.

„Ha tegnap abban a romániai térségben az embereknek még fogalmuk sem volt, mit jelent célponttá válni, mától arra kényszerülünk, hogy bizonyos lépéseket tegyünk védelmünk érdekében” – idézte Putyint a román sajtó.

A bukaresti külügyminisztérium meglepetésének adott hangot az orosz elnöknek a „valóságtól eltekintő” álláspontja miatt. Az amerikai-román rakétavédelmi egyezmény pontosan szabályozza a deveselui támaszpont szigorúan defenzív jellegét az ENSZ előírásainak megfelelően – emlékeztet a kommüniké. A román külügyminisztérium ismételten leszögezi, hogy ez a rendszer nem irányul az Orosz Föderáció vagy más állam ellen.

„Ennek a ténynek az ismételt eltorzítása csak a feszült légkör fenntartását szolgálja, ellentétben azzal a nyitott szellemmel, amit Románia és szövetségesei tanúsítottak a rakétavédelem terén” – fogalmaz a bukaresti külügy. A kommüniké megjegyzi: „furcsa” ezt a kérdést a regionális biztonság szintjén emlegetni, amikor „közismert”, mi keltette a regionális biztonsággal kapcsolatos aggályokat a térségben.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »