Románia nemzetközi találkozót szervez az antiszemitizmus ellen

Románia a jövő év elején nemzetközi találkozót szervez az antiszemitizmus, illetve más szélsőséges megnyilvánulások elleni közös fellépés érdekében – jelentette be szerdán Klaus Johannis államfő, miután az elnöki hivatalban a román nemzeti érdemrend tiszti fokozatával tüntette ki Yehuda Bauer holokausztkutatót, a Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetség (IHRA) 90 éves tiszteletbeli elnökét.

Románia márciusban Magyarországtól vette át az IHRA soros elnökségét.

„Megtisztelő számunkra a 31 tagállam irányunkban megnyilvánuló bizalma, amit köszönünk. Ez annak az erőfeszítésnek az elismerése, amelyet Románia az utóbbi évtizedben múltja felvállalása, a holokauszt áldozatai emlékének felidézése érdekében kifejtett” – jelentette ki a román államfő a kitüntetési ceremónián.

Emlékeztetett: idén lesz a 75. évfordulója a jászvásári (Iasi) pogromnak, a román területen elkövetett legnagyobb zsidóellenes vérengzésnek. Megerősítette: Románia elkötelezte magát, hogy következetesen fellép az antiszemitizmus, az idegengyűlölet és a rasszizmus bármely megnyilvánulása ellen.

„Felelősségteljes polgárokat akarunk, ápoljuk a holokauszt történelmi emlékezetét, tisztelettel adózunk a zsidó népirtás áldozatainak emléke előtt. Egy toleráns társadalomban hiszünk, amely képes megfelelni azoknak a kihívásoknak, a migránsválságnak, terrorista támadásoknak, az antiszemita, idegengyűlölő és rasszista kirohanásoknak, amelyekkel az európai és nemzetközi közösség az utóbbi időben szembesül” – fogalmazott Johannis.

Az államfő hozzátette: támogatná, hogy Romániában alapítsanak mielőbb egy, a zsidóságnak és a holokausztnak szentelt múzeumot.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »