Nem mond le a román Szenátus meggyanúsított elnöke

Egy elhallgattatását, megfélemlítését célzó hatósági visszaélés áldozatának tartja magát, és nem mond le hivataláról Călin Popescu Tăriceanu, a szenátus elnöke, aki ellen hamis tanúzás és bűnpártolás gyanújával kedden bűnvádi eljárást indított a korrupcióellenes ügyészség (DNA).

Tăriceanu közleményében a jogállamiságot és demokráciát védelmező, „kényelmetlen” politikusként jellemezte magát, és több mondatában is arra utalt, hogy az elnöki hivatalnak áll útjában.

„Ma, amikor a vádiratokon és bilincseken alapuló ügyészi köztársaságban élünk, a polgároknak már nincs lehetőségük a demokratikus választásra. Bárkire is adnák voksukat június 5-én (a helyhatósági választásokon), a döntéseket a társadalmat ellenőrző erőszakszervezetek hozzák meg, amelyek már teljes mértékben kiszabadultak a kötelező civil ellenőrzés alól” – fogalmazott a házelnök.

Tăriceanu szerint abszurdum azt feltételezni róla, hogy társadalmi pozícióját hamis tanúzással veszélyeztette volna olyanok kedvéért, akikhez semmi köze. Azt állítja: a szóban forgó visszaszolgáltatási ügyben már véget ért a nyomozás, amikor őt április 15-én tanúként kihallgatták. Beidézését eddig a DNA túlbuzgóságával magyarázta, amely csak azt a célt szolgálta, hogy „lefilmezhessék a vádhatóság székházánál”. Most már egyértelművé vált számára, hogy az ügyészek valójában az általa „jogi visszaélésnek” tartott bűnvádi eljárás elindításához kerestek ürügyet – olvasható a közleményben.

Tăriceanut két, Bukarest közelében fekvő, államosított telek feltehetően illegális visszaszolgáltatásának ügyében hallgatta ki tanúként a brassói DNA. Az ügy múlt héten jutott a vádemelés szakaszába. A DNA szerint a házelnök eskü alatt a valóságtól eltérően azt állította: nem tudott a korrupciós ügy részleteiről, és nincs közeli kapcsolatban a vádlottakkal, akik a vád szerint 145 millió euróval károsították meg a román államot.

Tăriceanu a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökeként 2004 és 2008 között volt miniszterelnök, ám 2014-ben nem követte a jobbközépre tolódó PNL-t, hanem ALDE néven új szabadelvű pártot alapított, megőrizve szoros együttműködését Victor Ponta akkori kormányfővel és a Szociáldemokrata Párttal (PSD), amely a szenátus elnökévé választotta. Liviu Dragnea, a PSD elnöke kedden azt mondta: nem látja be, miért ne maradhatna meg a szenátus élén a DNA által meggyanúsított házelnök.

Kitekintő / Maszol.ro

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »