Új kormány alakult Törökországban

  • Az új kabinet megalakulására azután került sor, hogy az AKP múlt vasárnapi rendkívüli kongresszusán Ahmet Davutoglu távozó miniszterelnök nem indult a pártelnöki tisztségért.
  • A tömörülés az eddigi közlekedési miniszter Yildirim személyében új vezetőt választott, aki ennek következtében miniszterelnök is lett.
  • Az új miniszterelnök, Binali Yildirim 2001-ben Erdogan mellett az AKP egyik alapító tagja volt, a török elnök régi szövetségese.
  • Az új kormányfő elsődleges fontosságú feladatként jelölte meg, hogy új alkotmányt fogadjanak el, és bevezessék az elnöki rendszert, amely Erdogan kezében összpontosítja a hatalmat.

Binali Yildirim vezetésével új kormány alakult kedden Törökországban, az európai uniós ügyekért felelős miniszteri székben Volkan Bozkir helyére Ömer Celik, a hatalmon lévő Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) korábbi szóvivője került, a többi kulcspozíció változatlan maradt.

Az új kabinet megalakulására azután került sor, hogy az AKP múlt vasárnapi rendkívüli kongresszusán Ahmet Davutoglu távozó miniszterelnök nem indult a pártelnöki tisztségért. A tömörülés az eddigi közlekedési miniszter Yildirim személyében új vezetőt választott, aki ennek következtében miniszterelnök is lett.

Davutoglu május 5-én nyilatkozott úgy, hogy visszalép az AKP éléről és képviselőként szolgálja a pártot. A leköszönő kormányfő a bejelentést megelőzően Recep Tayyip Erdogan török elnökkel egyeztetett a kérdésről.

Mevlüt Cavusoglu külügyminiszter mellett, aki továbbra is vezeti ezt a tárcát, Davutoglu és Bozkir hozta fedél alá – hónapokig tartó tárgyalásokat követően – március 18-án a menekültválság közös kezeléséről és a török állampolgárok schengeni vízumkötelezettségének eltörléséről is szóló szerződést az Európai Unióval.

Az új EU-ügyi miniszter, Ömer Celik agglegény, folyékonyan beszél angolul. Karrierjét az AKP-ben kezdte, volt kulturális és idegenforgalmi miniszter, szakterülete az Európai Unió és a Közel-Kelet. A közéletben betöltött szerepe mellett elismert tárcaíró és költő. Verseinek témája a szerelem, az elválás, az élet, a halál és az Isten.

A távozó Davutoglu az elmúlt hetekben többször hangoztatta, hogy nem ő akarta a vezetőcserét. Erdogan viszont úgy nyilatkozott, hogy Davutoglu maga hozta meg döntését.

Bírálói azt vetették Davutoglu szemére, hogy nem szorgalmazta eléggé a végrehajtó elnöki rendszer bevezetését.

Az új miniszterelnök, Binali Yildirim 2001-ben Erdogan mellett az AKP egyik alapító tagja volt, a török elnök régi szövetségese. Az új kormányfő elsődleges fontosságú feladatként jelölte meg, hogy új alkotmányt fogadjanak el, és bevezessék az elnöki rendszert, amely Erdogan kezében összpontosítja a hatalmat.

Keddi parlamenti felszólalásában Yildirim úgy fogalmazott: a jelenlegi alaptörvény közel sem felel meg Törökország szükségleteinek. Erdogant a nép nagy többséggel választotta államfővé, amit az alkotmánynak is tükröznie kell. A kívánt lépéseket azonnal megteszik, hiszen a mostani helyzet „történelmi lehetőség” – fogalmazott az új miniszterelnök.

Ellenzéki bírálatokra reagálva nyomatékosította: Erdogan államfői kötelezettségeit teljesíti, téves lenne az állítani, hogy beleavatkozik a kormány munkájába.

Az új kabinet első ülését szerdán tartják majd Erdogan elnöki palotájában.

Törökország legutóbbi kormánya fél évvel ezelőtt, november 24-én alakult.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »