Migráció: hatalmas a nyomás az olasz befogadórendszeren

  • Az elmúlt hetekben-hónapokban világossá vált, hogy újra a földközi-tengeri migrációs útvonalé lehet a fő szerep.
  • Ennek jelei már érzékelhetőek, Olaszország az elkövetkezendő hónapokban rekord mennyiségű migráns érkezésére számít, így az olasz befogadó rendszerre hatalmas nyomás helyeződhet majd.
  • Cikkünk azt vizsgálja, milyen tendenciák várhatóak, illetve milyen következményei lehetnek a folyamatnak. Kitérünk továbbá az olasz-osztrák kapcsolatok jelenlegi alakulására a Brenner-hágónál kialakult helyzet következtében.

A balkáni útvonal lezárásával, illetve a Törökország és az Európai Unió között márciusban létrejött migrációs paktummal újra Olaszország látszik kulcsszereplővé válni a migráció tekintetében. A márciusban kötött migrációs paktum rendelkezéseinek következtében a Törökországból Görögországba érkezők száma áprilisban jelentősen csökkent, 3209 főre (a tavalyi év áprilisában mindez 13 556 fő volt).

Már a paktum megkötése előtt sokan úgy vélték, a migrációs útvonal ismét átterelődhet a Földközi-tengerre, hiszen gyakorlatilag a migránsok új útvonalak után fognak nézni a jövőben. Az olasz felelős szervek szerint az eddig érkező migránsok túlnyomó többsége afrikai származású volt, a legtöbben Nigériából, Gambiából, Szomáliából és Eritreából érkeztek. Az olasz belügyminisztérium adatai szerint eddig szíriaiak alig érkeztek az országba, illetve a balkáni útvonal lezárásának következményei eddig még nem érzékelhetőek az olasz partoknál.

Ahhoz, hogy a tendenciákat jól lássuk, érdemes a számokat vizsgálnunk. 2014-ben 170 100-an érkeztek Olaszországba, 2015-ben 153 842-en, írja a La Repubblica olasz napilap. Idén eddig több mint 30 000 bevándorló érkezett az országba, és a jó idő beköszöntével ez a szám megsokszorozódhat. Egyes előrejelzések szerint Olaszországban megközelítőleg 200 000 migráns érkezésére számítanak az elkövetkezendő időszakban.

A Belügyminisztérium idén május 6-án 113 360 menedékkérőt tartott számon az egyes befogó állomásokon és átmeneti szálláshelyeken, mely rekord számot jelent, hiszen 2015-ben ez a szám 103 000, míg 2014-ben 66 000 volt. Amennyiben a jövőben az érkezők száma olyan intenzitással fog növekedni, mint ahogyan azt feltételezik, az olasz befogadórendszer könnyen összeomolhat  – írja a La Repubblica. Az adminisztratív teendők már jelenleg is jelentős problémákat okoznak, még akkor is, ha a menedékkérelmek elbírásása számottevően lerövidült az elmúlt időszakban.

Azt, hogy hogyan alakul a jövőben Olaszország helyzete, befolyásolja az is, hogy az Európai Unió országai között mennyire fog működni a menekültek „elosztása”, amely még a korábbi, kvótarendszerről szóló uniós megállapodás része. Mivel a rendszer eddig önkéntes alapon működött, a végrehajtása meglehetősen akadozott. Eddig Olaszországból 591 migránst helyeztek át más országokba, az elkövetkezendő két évben a korábbi megállapodások alapján ezen számnak el kellene érnie a 39 600 főt.

Ennek működőképességét befolyásolhatja az az új brüsszeli javaslat, melynek értelmében a jővőben menedékkérőként 250 ezer euró (77,7 millió forint) „szolidaritási hozzájárulás” fejében tagadhatnák meg ideiglenesen az uniós tagállamok, hogy részt vegyenek a migránsok automatikus elosztásában. A javaslat alapján amennyiben egy adott ország menekültügyi rendszere túlterheltnek bizonyul, automatikusan másik országba helyeznék át a menedékkérőket, meghatározott képlet szerint. Mindeközben Olaszország a már meglévő négy mellett további két új hotspot (menedékkérő-regisztrációs központ) megnyitását tervezi július végéig.

Az olasz-osztrák kapcsolatokat a migráció tematizálja?

Mindamellett, hogy az elmúlt időszakban a migráció központi kérdéssé vált Olaszországban, az olasz sajtó másik fő témája a hetekben az az osztrák terv lett, mely szerint Ausztria legkésőbb június elejétől szigorú határellenőrzést vezetne be a Brenner-hágónál. A szigorított határellenőrzés, esetleg határzár érdekében (melynek célja a migráció megfékezése) már megkezdődtek a munkálatok a hágónál. Ennek következtében pedig éles vita alakult ki Olaszország és Ausztria között a kérdés kapcsán, valamint az Európai Unióban is. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerint politikai katasztrófa lenne a Brenner-hágó lezárása.

A múlt héten tüntetéseket szerveztek az olasz-osztrák határ közelében a szigorított határellenőrzés bevezetése ellen. Az aktivisták az országhatárok közötti szabad mozgás, a migránsokkal szembeni korlátozások, illetve a határzárak ellen vonultak fel, erőszakos eszközöket is alkalmazva. A tüntetők nagyjából 500-an voltak, köztük olasz, görök, osztrák, illetve német állampolgárok. A megmozdulás során több rendőr is megsebesült. Korábban egyébként az Északi Liga vezetője, Matteo Salvini is a helyszínre látogatott, és üdvözölte az osztrák kezdeményezést, hangsúlyozva, itt az ideje, hogy Matteo Renzi olasz miniszterelnök végre „felébredjen”.

A kérdés kapcsán az új osztrák belügyminiszter bejelentette, nem lesz határzár az osztrák-olasz határon. Wolfgang Sobotka hangsúlyozta, amennyiben az olaszok elvégzik a kötelességüket a határ védelme érdekében, nem lesz szükség ilyen jellegű intézkedésekre. Angelino Alfano olasz belügyminiszter a témában úgy nyilatkozott, az osztrák belügyminiszterrel való egyeztetés során kifejezte, a jelenlegi építkezésekre szánt összeg a Brenner-hágónál csak kidobott pénz lesz, Olaszország ugyanis keményen dolgozik azon, hogy semmilyen határzár bevezetésére ne legyen szükség az olasz-osztrák határon. Az elkövetkezendő hetek eseményei minden bizonnyal jelentősen hatnak majd az olasz-osztrák viszonyra, annak függvényében, hogy hogyan alakul a Brenner-hágónál kialakult helyzet rendezése.

Restás Bianka

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »