Hivatalosan is elrajtolt a kampány Romániában

Elindult a helyhatósági választások hivatalos kampánya, ami 30 napon át, június 4-ig tart.

A korábbi évekhez viszonyítva szigorodtak a játékszabályok: egyrészt a választásokon részt vevő szervezetek a korábbi évekhez képest sokkal szigorúbb szabályok szerint költekezhetnek, ugyanakkor be van tiltva az ajándéktárgyak osztogatása, de a nagyméretű utcai pannók is, autókra kiragasztható választási plakátok vagy kampányzászlók kitűzése is.

Az új szabályok szerint a választási plakátok legtöbb 500×350 milliméter nagyságúak lehetnek, a kampányrendezvényekre toborzó plakátok mérete snem haladhatja meg a 400×250 millimétert. A kihágásokat tízezer és 25 ezer lej közötti összegekkel bírságolják. A választási anyagokat csak az erre a célra kijelölt helyeken lehet kiragasztani.

Kampányrendezvényeket tilos az iskolákban szervezni. Háromtól hat hónapig terjedő szabadságvesztéssel sújtható az, aki anyagi javak ígéretével akar egy személyt vagy listát megszavaztatni, nem tartoznak ide azonban az adott szervezet jelével díszített szimbolikusnak tekinthető ajándékok. Tilos ellenben golyóstollakat, csészéket, sapkát, ruhaneműt vagy akár zacskókat osztogatni, de az olyan tárgyakat sem lehet ajándékba adni, mint öngyújtó, gyufa, vedrek. A jogszabályok büntetik az élelmiszercsomagok, alkohol vagy cigaretta osztogatását is.

A választási kampány 30 napon át tart, a helyhatósági választásokat június 5-én tartják.

Kitekintő / Maszol.ro

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »