Újra korrupciós vádak a Smernél

A Smer csúcsvezetéséig nyúló adócsalási ügyről ismét zárt ajtók mögött tárgyaltak a képviselők, a koalíció a pénzügyi bizottság után a védelmi bizottság ülésére sem engedte be a nyilvánosságot. Az érintettek elutasítják a vádakat, írja az Új Szó.

Az ügy főszereplője, Milan Chovanec azt mondta, hogy a Smer csúcsvezetése fedezte a közel 20 millió eurós adó-visszaigénylési csalást. Konkrétan Jozef Buček, jelenleg parlamenti képviselő, aki korábban a belügy államtitkára volt, Stanislav Kubánek, Robert Kaliňák háromszoros belügyminiszter és Ján Počiatek kétszeres miniszter nevét említette.

A védelmi bizottság előtt Robert Kaliňák és Tibor Gašpar rendőrfőkapitány is beszámolt az ügy jelenlegi állásáról. Az ülés a kormánykoalíció döntése alapján zárt ajtók mögött zajlott. A bizottságnak egyébként tagja Jozef Buček is. „Amikor a számomra ismeretlen Chovanec úr azzal vádolt meg, hogy fedeztem az adócsalást, felkutattam az ügy kivizsgálásával megbízott nyomozót, hogy vallomást tegyek. De már nem dolgozott a testületnél” – mondta a bizottsági ülést követően Buček. Hozzátette, nem volt más választása, mint feljelentést tenni az ügyben. Úgy véli, szándékosan mártották be. „Soha nem volt közöm adóvisszaigénylési ügyekhez” – állítja Buček.

A mintegy 20 millió eurós adócsalási ügy kivizsgálása 2010-ben kezdődött el. Jelenleg 66 személy ellen folyik eljárás, 10 esetben már a bírósági eljárás zajlik. Az eset kivizsgálásával megbízott nyomozót fokozatosan távolították el a rendőrségtől, lehetetlenné tették a munkáját. Jelenleg Lucia Nicholsonová (SaS) parlamenti alelnök asszisztense. „Megdöbbentő számomra, hogy minden olyan adócsalási ügyben, melyben a Smer csúcsvezetése is gyanúba keveredik, rákényszerítik a nyomozókat, hogy elhagyják a rendőrséget” – mondta Daniel Lipšic (Nova) korábbi belügyminiszter.

A védelmi bizottság ülését követően Robert Kaliňák (Smer) belügyminiszter nem akart tájékoztatni az ügy jelenlegi állásáról, mely kötődik Ladislav Bašternák adócsalási ügyéhez. (Bašternák lakóparkjában lakik egyebek mellett Robert Fico, Ján Počiatek és Marian Kočner vállalkozó is.) Kaliňák állítja, belügyminiszterként nem vehet részt a vizsgálatban. „A Bašternák-ügyet a médiában megjelent új információk alapján ismét megnyitotta a nyomozó” – mondta Kaliňák. Nem válaszolt viszont arra a kérdésre, hogy a Bašternák-ügyben eljáró nyomozó lépéseit miért nem bíráltatja felül a belső ellenőrzéssel.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »