Nagykikinda gyárat épít német hitelből

A nagykikindai vízgyár felépítése hatmillió euróba feg kerülni, s hitelből finanszírozzák.

A város a német KFW fejlesztési banktól vesz fel hitelt, s a vízfeldolgozáshoz szükséges berendezés felépítése mellett a projekt előirányozza a vízhálózat rekonstrukcióját is, írja a Blic.

„A hatmilliós beruházás 70 százalékát a KFW hitele fedezi, 30 százaléka pedig Németországtól érkező vissza nem térítendő kölcsön. Alacsony kamatú hitelről van szó, amit valós forrásokból fogunk visszafizetni, s elő kell teremteni a pénzt erre a célra” – magyarázzák a helyi önkormányzatnál.

A tervek szerint egy év múlva kezdődnek az építési munkálatok, s 2019-re készül el a gyár, aminek köszönhetően a helyi lakosok és még kilenc falu polgárai jutnak minőségi ivóvízhez. Nemrégiben Belgrád vezetése ígéretet tett arra vonatkozóan, hogy szakmai segítséget nyújt Nagykikindának a projekt megvalósításához.

A német kölcsönből megvalósuló gyár felépítését már az előző városi hatalom is, melyet a DS vezetett, támogatta, azonban Pavle Markov nagykikindai polgármester két évvel ezelőtt azt állította, hogy ez nem jó megoldás, mert a 4,2 millió eurós összeg nagyon magas, s más módon kell biztosítani a pénzt, nem hitelből.

Időközben meggondolták magukat, s most bejelentették, hogy a vízgyár a német KFW kölcsönéből épül fel.

Kitekintő / Vajma.info

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »