Könnygáz és vízágyú a „gonosz erői” ellen Kairóban

  • A „gonosz erői” tüntetnek Egyiptomban az elnök szerint.
  • A demonstrálók szerint a hatalom pánikban van.
  • Sisi elnök egyre harciasabb hangot üt meg.

Az elnök továbbá megvédte döntését, amely szerint két lakatlan szigetet visszaszolgáltatott Szaúd-Arábia számára. Megismételte, hogy Tiran és Sanafir szigete csak 1950 óta állt Egyiptom felügyelete alatt. Kijelentette, hogy a szigetek átadásáról szóló tárgyalások már tíz éve megkezdődtek.

Az elnöki döntés ellen tüntetőket azonban nem hatotta meg az államfő beszéde, hétfőre újabb demonstrációkat hirdettek. Mivel április 25. nemzeti ünnep Egyiptomban, a szervezők azt remélték, hogy a tömeg Kairó központjában adhat hangot elégedetlenségének. Azonban a rendőrség lezárta a stratégiailag fontos helyeket, így a tiltakozók nem juthattak el a gyülekezési pontokhoz. A vízágyúkkal és könnygázgránátokkal felszerelt rohamrendőrség feloszlatta a kisebb csoportokba gyülekező tüntetőket. A hatóságok a levegőből is figyelték a demonstrálókat, az egyiptomi főváros felett helikopterek és vadászgépek köröztek. 

A Sisi elnököt támogatók is az utcára vonultak. A nagyjából kétezer fős tömeg „bízunk benned” feliratú táblákkal biztosította az elnököt támogatásáról.

Ellenzéki aktivisták a 2011-es eseményekhez hasonlították a közhangulatot és azt hangoztatták, hogy a nagyarányú rendőri fellépés a pánik jele a hatalom részéről. 

Egyiptomban egyre nagyobb az elégedetlenség a korrupció, a szegénység és a munkanélküliség miatt. Úgy tűnik azonban, Sisi elnök nem akar tudomást venni a problémákról és egyre harciasabb hangot üt meg a tiltakozókkal szemben. 

Forrás: Al-Jazeera, BBC, Reuters

Gazdag Tamás

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »