Még mindig öntik a pénzt Csernobilba

  • A csernobili nukleáris katasztrófa 30-ik évfordulóján az Európai Bizottság újabb 20 millió eurós pénzügyi támogatást jelentett be a három épen maradt reaktor szétszerelésére.
  • Az EU eddig összesen 730 millió eurót fordított különböző csernobili projektekre.

Az eddigieken felül további 20 millió eurót adományoz az Európai Unió a csernobili katasztrófa 30-ik évfordulóján az atomerőmű biztonságos szétszerelésére. Az úgynevezett nukleáris biztonsági számlára átutalandó pénzügyi támogatást, amit 25 millió euróval fejelnek meg más országok, az 1986. április 26-i nukleáris katasztrófában épen maradt, de 2000 óta üzemen kívül helyezett 1-es, 2-es és 3-as blokkok biztonságos leszerelésére fordítják majd.

Április 26-án lesz 30 éve annak, hogy a csernobili atomerőmű 4-es blokkja felrobbant, a világtörténelem legsúlyosabb nukleáris katasztrófáját idézve elő. A szerencsétlenség súlyosságát tetézte, hogy a szovjet hatóságok napokon át elhallgatták a világ előtt a tragédiát, aminek rengeteg emberélet látta a kárát.

Az emberi mulasztás okozta katasztrófa gyökeres változást idézett elő a nukleáris energia megítélésében és a nukleáris biztonsági intézkedések teljes átgondolásához vezetett.

Az EU-pénzből is finanszírozott alapból – amit az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank kezel – a három épen maradt reaktor használt nukleáris tüzelőanyagának tárolására hivatott létesítmény megépítését finanszírozzák.

A pénzügyi alapot még 1993-ban hozták létre nukleáris biztonsági projektek finanszírozása céljából Közép- és Kelet-Európában. Az alap forrásaiból jelenleg a csernobili atomerőmű három blokkjának szétszerelésének költségeit fedezik – összesen 29 ország járul hozzá az alaphoz. Az utolsó csernobili blokkot 2000-ben helyezték üzemen kívül.

Az EU legújabb pénzügyi hozzájárulását a hétfőn Kijevben rendezett donorkonferencián jelentették be, amit a nukleáris baleset 30-ik évfordulóján tartottak.

Az EU eddig összesen már 730 millió eurót költött a csernobili nukleáris szerencsétlenség következményeinek a felszámolására és a létesítmény biztonságossá tételére. A források nagy részét a 4-es blokkot fedő szarkofág fölé helyezendő kupola megépítésére fordították. A radioaktív szivárgás biztos kupolát 2017-ben fejezik be és illesztik a helyére, környezetvédelmi szempontból biztonságossá és stabillá téve a létesítményt. Az EU körülbelül 430 millió euróval támogatta a projekt megvalósulását.

Az EU különböző szociális programokat is finanszírozott 15 millió euró értékben, támogatást nyújtva a szerencsétlenség áldozatainak és a helyi lakosságnak.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »