Levélben tiltakoznak a volt lengyel államfők

  • A tekintélyelvűség és az elszigetelődés felé halad Lengyelország a Jog és Igazságosság (PiS) kormányzása alatt, figyelmeztet több befolyásos lengyel politikus.
  • A volt vezető politikusok szerint a lengyel parlament jelenleg „egy nem jelentős többség diktátuma alatt dolgozik, lebecsülve a kisebbség érveit és érdekeit”.
  • A levél tiszteletet fejez ki a lengyel alkotmánybírák „méltó magatartása” iránt, és pozitívan értékeli a Gazeta Wyborcza körül szerveződő, kormányellenes utcai tiltakozásokat szervező Demokráciavédelmi Bizottság (KOD) tevékenységét is.

A tekintélyelvűség és az elszigetelődés felé halad Lengyelország a Jog és Igazságosság (PiS) kormányzása alatt – áll abban a levélben, melyet három volt államfő, volt külügyminiszterek és a rendszerváltás előtti ellenzékiek hétfőn a Gazeta Wyborcza című balliberális napilapban tettek közzé.

Lech Walesa, Aleksander Kwasniewski, Bronislaw Komorowski volt elnökök, továbbá Wlodimierz Cimoszewicz, Andrzej Olechowski és Radoslaw Sikorski volt külügyi tárcavezető, valamint az 1989 előtti ellenzéki mozgalom néhány ismert alakja úgy vélik: a PiS „nem hajlandó letérni az alkotmányos rend rombolása, az alkotmánybíróság és az egész bírósági hatalom munkájának megbénítása útjáról”.

A volt vezető politikusok szerint a lengyel parlament jelenleg „egy nem jelentős többség diktátuma alatt dolgozik, lebecsülve a kisebbség érveit és érdekeit”.

A lengyel életvédő szervezetek egy része által megfogalmazott törvényjavaslatra utalva, melynek támogatására Lengyelországban a minap aláírásgyűjtés kezdődött, a levél szerzői azt írták: a parlamentben jelenleg „olyan drákói törvények kerülnek elő, mint a teljes abortusztilalomra vonatkozó jogszabály”.

A levél tiszteletet fejez ki a lengyel alkotmánybírák „méltó magatartása” iránt, és pozitívan értékeli a Gazeta Wyborcza körül szerveződő, kormányellenes utcai tiltakozásokat szervező Demokráciavédelmi Bizottság (KOD) tevékenységét is.

A következő hónapok „a lengyelországi jogállamiság és demokrácia sorsáról döntenek” – szögezik le a levél aláírói, akik egyúttal arra hívják fel a lengyeleket, hogy „mindennapi munkájukban és tevékenységükben tartsák szem előtt az alkotmánynak megfelelő jogrendet”.

Lengyelországban hónapok óta patthelyzet van az alkotmánybíróság körül, miután a PiS parlamenti többsége olyan törvénymódosításokat fogadott el a testület működéséről, melyeket az alkotmánybírák többsége és az ellenzék nem ismer el, a PiS-kormány viszont nem hajlandó hatályba léptetni az alkotmánybíróság erre vonatkozó döntését. A döntés hatályba léptetését tanácsolta márciusban az Európa Tanács szakértői testülete, a Velencei Bizottság is.

Április közepén az Európai Parlament a fő lengyel ellenzéki erő, a Polgári Platform kezdeményezésére demokráciát veszélyeztetőnek minősítette a lengyel alkotmánybírósági reformot, mely miatt januárban az Európai Bizottság az uniós jogállamisági mechanizmus elindítását kezdeményezte Lengyelországgal szemben.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »