Újabb támadás Aleppó utolsó utánpótlási útvonala ellen

Rövid fegyverszünet után a szíriai kormányerők ismét heves rakétatűz alá vették Aleppó északi városrészét. A pénteki ima alatt meginduló légicsapásoknak eddig legkevesebb húsz-harminc ember esett áldozatul. Az al-Jazeera tudósítása szerint a rakéták négy, elsősorban civilek által lakott területet értek, közel a mecsetekhez és egyéb zsúfolt helyekhez. 

A Reuters hírügynökség szerint a heves támadás célja, hogy elvágják a lázadó erők utolsó utánpótlási útvonalát is. Aleppó visszafoglalása régóta elsődleges cél a kormányerők számára, ennek érdekében a támadás tovább folyik, az állami média pedig újabb heves offenzívákra figyelmeztetett. A lázadó ellenzék egyetlen lehetséges be- és kijárása a városba az ún. Castello úton át zajlik, amit a kormánycsapatokkal szövetséges kurd milíciák (YPG) tartanak folyamatos tűz alatt. A támadások stratégiai célja most ennek az összekötő útnak az elvágása lenne. A lázadó erők keményen viszonozták a tüzet, elsősorban a kormánycsapatok és a kurd milíciák által uralt városrészeket célba véve.

A genfi tárgyalások összeomlásával újabb mozgósítások indultak meg a kormánycsapatok részéről, akiket szövetségesként támogatnak iráni síita milíciák, a libanoni Hezbollah egységei, és orosz repülők. Velük szemben az al-Nuszra Front és a többi felkelő csoport áll. 

Az érintett lakosság a lehetetlen körülmények között ismét a menekülést fontolgatja, ám már nincs hova. A legtöbb török határátkelőhelyet lezárták, és az Aleppó környékén dúló heves harcok miatt egyébként sem lehet a városon kívül tartózkodni. Mindenki a házában keres tehát viszonylagos menedéket. Becslések szerint Aleppó lázadók uralta részén még mindig mintegy 300.000 civil él, míg a kormánycsapatok területein közel egymillióan.

Zelei Péter

Friss hírek