Egy füst alatt meglehet a görög adósságkönnyítés is

  • Az Eurócsoport elnöke szerint nagyon közel kerültek a hitelezők Athénnal a görög program első felülvizsgálatának véglegesítéséhez, aminek legkorábbi időpontja politikai szinten jövő csütörtök lehet.
  • Az adósságkönnyítés kérdése is gyorsan az asztalra kerül, de elengedés helyett csak adósságátrendezés jöhet szóba.

Hosszú hónapok kimerítő tárgyalássorozatát követően a hitelezők és Görögország közel jutottak a megállapodáshoz a tavaly nyáron elfogadott harmadik görög fiskális kiigazítási program első felülvizsgálatáról.

„Jelentős előrehaladás történt, a minimálisra csökkentve a még nyitott kérdések számát. Nagyon közel vagyunk (az alkuhoz)” – jelentette be Jeroen Dijsselbloem, az Eurócsoport elnöke a pénzügyminiszterek pénteki informális amszterdami tanácskozását követően.

Dijsselbloem szavaiból kiderült, hogy az intézmények és a görög kormány között egyszerre három témáról folynak a tárgyalások, amelyek egyetlen csomagot alkotnak. Először is, Görögországnak a felülvizsgálat lezárásáért és a 83 milliárd eurós hitel következő esedékes részletének a lehívása fejében a GDP 3 százalékának megfelelő fiskális intézkedéseket kell mielőbb elfogadnia és a parlamenttel megszavaztatnia.

A gazdasági előrejelzések bizonytalansága azonban azt is megköveteli, és ennek elsősorban az IMF a szószólója, hogy a 2018-ra célként kitűzött 3,5 százalékos elsődleges államháztartási többlet szavatolása érdekében Görögország a GDP 2 százalékának megfelelő puffer-intézkedéseket fogadjon el előre, amelyek akkor lépnének hatályba automatikusan, ha az országnak nem sikerül elérnie a fiskális céljait.

Ennek a biztonsági tartaléknak a következő napokban még ki kell dolgozni a részleteit, így a mibenlétüket, továbbá azt, hogy egészen pontosan minek kell történnie az automatikus bevetésükhöz. A következő részlet átutalásának ez a csomag is az előfeltétele.

Végül harmadik elemként megjelenik a már korábban kilátásba helyezett adósságkönnyítés kérdése is, ami – ha minden jól megy – a másik két témával együtt legkorábban már a csütörtökre tervezett soron kívüli Eurócsoport-ülésen is az asztalra kerülhet. Dijsselbloem ugyanakkor óvott attól, hogy bárki is készpénznek vegye a csütörtöki megállapodást.

Miként azt a szereplők az ülést követően elmondták, az Eurócsoport tagjai egyhangúan megerősítették, hogy szó sem lehet a görög adósság névértéken történő csökkentéséről. Ehelyett, ahogy arról korábban is szó volt, az adósság átrendezése, átstrukturálása lesz napirenden, előreláthatóan az adósság futamidejének meghosszabbításával, a visszafizetés időpontjának további kitolásával és más, hasonló adósságkönnyítő intézkedésekkel.

Az adósságkönnyítést az IMF is feltételül szabta ahhoz, hogy beszálljon a tavaly júliusban elfogadott hitelcsomagba. Christine Lagarde, az IMF ügyvezető igazgatója most Amszterdamban megerősítette, hogy az IMF szerint nincs feltétlenül szükség a görög adósság névértéken történő csökkentésére, és az adósságrendezés is elfogadható eszköz lehet.

A konkrét számokhoz előbb el kell végezni az adósságfenntarthatósági elemzést, amihez képest tudják majd meghatározni az adósság átstrukturálásának mértékét és módozatait.

Az Eurócsoport elnöke és az IMF vezetője is ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az adósságátrendezést megállapodás esetén sem azonnal hajtanák végre, hanem azt a görög program felülvizsgálatában rögzített vállalások teljesítésétől teszik majd függővé.

Euclid Cakalotosz, görög pénzügyminiszter az ülést követően másodlagosnak nevezte azt, hogy milyen megoldásokkal érik el a célt, az adósságkönnyítést. A végső cél ugyanis az, hogy visszatérjen a befektetők bizalma a görög gazdaságba. „Lényeges, hogy a befektetők egyszer és mindenkorra meggyőződjenek arról, hogy a görög kilépés, a Grexit végleg lekerült a napirendről” – jelentette ki Cakalotosz.

Miként Klaus Regling, a görög gazdaság első számú hitelezőjének számító Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) vezetője rámutatott, Görögország négy hónap óta nem kapott új hitelt, és a közeljövőben több visszafizetési határidő is lejár, ezért sürgetővé vált a megállapodás.

Megfigyelők emlékeztetnek rá, hogy a görög felülvizsgálat lezárását az EU és az IMF közötti ellentétek is késleltették, mígnem az IMF múlt heti tavaszi washingtoni közgyűlésén sikerült megállapodniuk a közös megközelítésben. Az IMF eredetileg az adósság-elengedés felé nyomta az európai hitelezőket, jól tudván azt, hogy ez az IMF által folyósított kölcsönöket nem érintené.

Görögországnak egyébként eleve csak 2023-tól kell megkezdenie a törlesztést európai intézményi hitelezői felé, és a jelenlegi adósságszolgálata csak az IMF és az Európai Központi Bank által nyújtott hiteleket érinti.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »