EU: ukrán vízummentesség a láthatáron

  • Az ukrán állampolgárokkal szembeni vízumkényszer feloldására tett javaslatot szerdán az Európai Bizottság.
  • A Tanács és a Parlament hivatalos jóváhagyását követően a biometrikus útlevéllel rendelkező ukrán állampolgárok rövid idejű, 90 napnál nem hosszabb tartózkodás céljából vízum nélkül utazhatnak majd be a schengeni térségbe.

A márciusi EU-csúcs előtt tett ígéretéhez hűen az Európai Bizottság az ukrán állampolgárok vízummentes beutazásának engedélyezésére terjesztett elő javaslatot szerdán a tagállamoknak és az Európai Parlamentnek. A vízumkényszer megszüntetése praktikusan annyit jelent, hogy Ukrajnát azoknak az országoknak a listájára teszik át, amelyek állampolgárai vízum nélkül utazhatnak be a schengeni övezetbe.

Mostani javaslatát megelőzően a testület decemberben pozitív véleményt fogadott el, megállapítva, hogy Ukrajna a vízumliberalizációs akciótervben foglalt valamennyi kritériumot sikeresen teljesítette.

„A mai nap eleget teszünk annak a kötelezettségvállalásunknak, hogy rövid tartózkodásra szóló vízummentes beutazást javaslunk az EU-ba a biometrikus útlevéllel rendelkező ukrán állampolgároknak, megkönnyítve ezzel az emberek közötti érintkezést, és szorosabbra fűzve az EU és Ukrajna közötti üzleti, társadalmi és kulturális kapcsolatokat. Remélem, hogy az Európai Parlament és a Tanács nagyon rövid időn belül elfogadja a javaslatunkat” – közölte Dmitrisz Avramopulosz, az EU bel- és menekültügyi biztosa.

A javaslat elfogadását követően az ukrán állampolgárok biometrikus útlevél birtokában vízummentesen utazhatnak be rövid idejű, maximum 90 napos tartózkodás céljából a schengeni övezetbe. A vízummentes beutazás lehetősége Nagy-Britannia és Írország kivételével minden uniós tagállamra és a négy schengeni társult országra is vonatkozik majd.

A vízummentesség egy 180 napos idősíkon belül maximum 90 napos üzleti, turisztikai vagy családi célú tartózkodásra jogosítja majd fel az ukránokat. A vízummentességgel ugyanakkor nem jár együtt munkavállalási jog. A beutazó ukránoknak ugyanakkor a jövőben is bizonyítaniuk kell, hogy a tartózkodásuk költségeinek fedezésére megfelelő forrásokkal rendelkeznek, és az utazás célját is igazolniuk kell.

Az EU-ukrán vízumliberalizációs párbeszédet 2008 októberében indították el, azaz a mostani javaslat egy nyolc éve tartó folyamat végére tesz pontot.

A keleti partnerek közül a moldovaiak már egy ideje vízummentesen utazhatnak be a schengeni térségbe. Ugyanennek a megadását az év elején a grúzokra vonatkoztatva is kezdeményezte az Európai Bizottság, amely egy márciusi megállapodás folyományaként még a tavasszal meg fogja vizsgálni azt is, hogy Törökország esetében is teljesülnek-e a vízumliberalizációhoz szükséges előzetes kritériumok.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »