Eddig működik az EU-török menekülterv

  • Alapvetően pozitív mérleget vont április 20-án közzétett jelentésében az Európai Bizottság az EU-török menekültalku végrehajtásáról.
  • A megállapodás hatályba lépése óta meredeken visszaesett az Égei-tengeren Görögországba illegális úton érkező migránsok száma.

Kedvező mérleget vont szerdán az Európai Bizottság a március 18-án elfogadott EU-török nyilatkozat végrehajtásáról. A testület egy április 20-án publikált jelentésben megállapítja, hogy a megállapodás kezdi felmutatni az első eredményeket, aminek jeleként meredeken csökken a Törökországból Görögországba illegálisan érkező migránsok és menekültek száma.

A BruxInfo által látott adatok tanúsága szerint április 16-án például csak 30, április 17-én pedig 66 újonnan érkező menedékkérőt regisztráltak a görög szigeteken, miközben az elmúlt két hét átlaga sem igen haladta meg a napi száz főt. Ez jelentős csökkenés a februári napi 2-3 ezer főhöz képest.

A jelentés aláhúzza, hogy a nemzetközi védelemre nem jogosult migránsokat április 4-től kezdték visszaküldeni Törökországba, április 20-ig összesen 325 főt. Eddig csak két szíriai menekült tért vissza Törökországba, mindketten önszántukból. Az első visszautasított szíriai menedékkérők visszaküldése napokon belül esedékes lesz, amint a menedékjogi kérelmük elbírálásának ügyében indult eljárások véget érnek.

Mint ismert, az EU-török alku értelmében minden egyes szíriai Törökországba történő visszafogadásáért cserébe az EU-tagállamok egy másik szíriait telepítenek át önkéntes alapon. Ennek a csere-berének az az értelme, hogy az embereknek ne érje meg a csempészek segítségével illegálisan az EU-ba bejutni, hiszen visszafordítják őket.

A szíriai menekültek áttelepítése április 4-5-én kezdődött, és jelenleg 103 főt érintett.

A Bizottság rámutat, hogy mind Görögországban, mind pedig Törökországban több törvényt is módosítottak annak érdekében, hogy a menekülteket a nemzetközi kötelezettségvállalásokkal összhangban kezeljék.

Görögország közben a menedékjogi kérelmek sebes elbírálását lehetővé tevő gyorsított eljárásokat fogadott el és alkalmaz. A Frontex eddig 318 kísérő személyzetet és 21 toloncszakértőt vezényelt a görög szigetekre a visszaküldési eljárások lefolytatására. Eddig 25 török összekötő tisztet vezényeltek a görög oldalra, illetve 5 görög összekötő tiszt foglalta el a helyét a határ túloldalán.

A menekültügyi támogató hivatal, az EASO 60 menedékjogi szakértőt és 67 tolmácsot küldött a görög szigetekre a menedékjogi kérelmek elbírálásának támogatására.

Az Európai Bizottság május 4-én teszi majd közzé sorrendben a harmadik helyzetértékelését a török vízumliberalizációs kritériumok teljesítéséről, és amennyiben ezek teljesítését látja, még aznap jogalkotási javaslatot is tehet Törökországnak a vízummentes országok listájára való áthelyezésére.

Ami pedig a törökországi menekülthelyzet javítására beígért 3 milliárd eurós támogatást illeti, az EU-büdzséből származó 1 milliárd eurón túl 16 uniós tagállam papíron már befizette a saját hozzájárulását, 1,61 milliárd eurót rendelkezésre bocsátva a 2016 és 2017-re kilátásba helyezett 2 milliárd eurós összegből. A Bizottság a még késlekedő tagállamokat is a hozzájárulásuk minél előbbi folyósítására szólította fel.

Az EU-török nyilatkozat végrehajtásáról szóló második jelentés június elején készül el.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »