Lassítania kell Ficónak

Ha Robert Fico kormányfő könnyű szívinfarktuson esett át, teljes egészében módosítania kell életvitelét, nem kizárt, élete végéig orvosságokat kell majd szednie, s kerülnie kell a stresszes helyzeteket. Ez utóbbi főleg kormányfői teendőinek ellátásánál okozhat gondot, írja az Új Szó.

A kormányfő reális egészségi állapotáról csak találgatni lehet, ugyanis amióta múlt csütörtökön kórházba került, senki nem hajlandó elárulni, konkrétan mi baja van. Egyes vélemények szerint könnyű infarktuson esett át, mások szerint csak eldugult az egyik ere, de nem volt infarktusa.  Az sem nyilvánvaló, miért nem engedték még haza a Szív- és Érrendszeri Betegségek Intézetéből (NÚSCH). A hivatalos tájékoztatás szerint megfigyelésen van, ám elhúzódó kórházi kezelésének több oka is lehet. Könnyen előfordulhat, hogy súlyosbodott az állapota, ám az sem kizárt, hogy az orvosok egyszerűen biztosak akarnak lenni dolgukban, ezért a kelleténél kicsit tovább tartják kórházban.  A stressznek vége  Gabriel Kamenský ismert kardiológus szerint a hivatalos forrásokból származó információk szerint nehéz megítélni, mi baja lehet a kormányfőnek. „Biztos megvan az oka annak, miért tartják még mindig az intézetben” – nyilatkozta a szakértő, hozzátéve: a komplikációktól kezdve egészen az orvosok elővigyázatosságáig számtalan oka lehet, amiért bent tartják. „Nem akarok találgatni, valamilyen okuk a kórházi kezelésére biztos van, s az, hogy milyen, csak ők tudják igazán” – állítja Kamenský.  A kardiológus szerint egy könnyebb infarktus után is kénytelen az ember változtatni az életstílusán, sokkal jobban kell magát óvnia, kerülnie kell a stresszes helyzeteket, ugyanis ha ezt nem teszi meg, akkor nagy a valószínűsége, hogy az infarktus megismétlődik.  Ficóról közismert, hogy rendkívül sokat dolgozott, s bár sportolt is, a szabadidős tevékenységekre csak minimális ideje jutott; gyakrabban volt stresszes helyzetben, mint nyugalomban.  Ficóra várva  Egyelőre a Smerben sem tudják, mi lesz, ha a kormányfő hónapokon át betegállományban marad. A héten már kipróbálhatták, milyen lehet az élet Fico után. A kormány programnyilatkozatát a parlamentben Peter Pellegrini beruházásokért felelős miniszterelnök-helyettes mutatta be, a kormány és a koalíciós tanács vezetésével Robert Kaliňákot bízták meg. Arra a kérdésre, mi lesz a miniszterelnöki és pártelnöki teendőkkel, ha Fico hónapokon át beteg marad, a Smer képviselői nem akarnak válaszolni. „Az, hogy a miniszterelnök jelenleg betegállományban van, a Smer számára bizonyos szempontból problematikus, de a pártstruktúrák vagy a parlamenti klub működése szempontjából ez semmit sem jelent” – nyilatkozta a Denník N napilapnak Peter Žiga gazdasági miniszter. Dušan Muňko, a Szociális Biztosító főnöke, a Smer képviselője szerint is minden a megszokott tempóban zajlik. Elmondása szerint egyelőre nem foglalkoznak azzal, mi lesz, ha Fico nem lesz, mert azt várják, mikor engedik ki a kórházból.  Az NÚSCH pénteken fogja ismét felmérni Fico állapotát, és dönt a következő lépésekről. Ha kiengedik a kórházból, akkor állítólag részletesebb tájékoztatást adnak arról, mi baja volt.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »