Az MKP sajtóját bünteti a magyar kormány?

Saját hatalmi céljainak megvalósítására használja a szlovákiai magyarságra szánt támogatásokat a magyar kormány – gyakorlatilag ezt állítja a Szabad Újság. A lap főszerkesztő-helyettesének megsúgták: csak akkor kapnak támogatást, ha az MKP bejut a parlamentbe, tudósít az Új Szó.

Fekete címlappal jelent meg április 6-án a Szabad Újság. 0 Ft – újabb szög a felvidéki magyar értelmiség koporsójába – állt a címlapon. A szerkesztőségi jegyzet szerint a határon túli magyar kultúrát támogató budapesti Bethlen Gábor Alap (BGA) megtagadta a támogatást a laptól. „A magyar kormány korábban ahhoz a feltételhez kötötte a segítségnyújtást, hogy a Magyar Közösség Pártja bekerül a parlamentbe” – olvasható a jegyzetben.

Megkérdeztük Bárány János főszerkesztőt, pontosan mit jelent ez, ám ő nem akarta kommentálni a lapban megjelenteket, mint elmondta, a mai nappal lemond a főszerkesztői posztról. A jegyzet kapcsán Bárány a laptulajdonoshoz, Varga Péterhez utalt minket, állítólag az ő ötlete volt az írás. Varga Péter, a hetilapot kiadó Warpe Kft. tulajdonosa azonban megint továbbutalt bennünket, a Szabad Újság főszerkesztő-helyetteséhez, Neszméri Tündéhez, Varga szerint ő volt a jegyzet szerzője. Varga Péter még elmondta, ő mindössze azt az információt kapta, hogy idén elmarad a támogatás a BGA-tól.

Neszméri Tünde, a Szabad Újság főszerkesztő-helyettese megerősítette, ő két olyan nem formális egyeztetésen is részt vett, ahol magyar kormánytisztviselők kimondták, ha az MKP bekerül a parlamentbe, „akkor beszélgethetünk a támogatásról”. Neszméri Tünde a 63. volt az MKP választási listáján, Bárány János lemondása után az új főszerkesztő kinevezéséig ő vezeti tovább a lapot.

Megkérdeztük a BGA-t is, valóban az MKP sikerétől tették-e függővé a támogatást, kérdésünkre szűkszavú válaszban cáfolták a lapban megjelenteket. Évente 40 millió forinttal (kb. 130 ezer euró) támogatta a magyar állam a Szabad Újságot az elmúlt években.

A hetilap nem rejtette véka alá MKP-s kötődését: főszerkesztő-helyettese, Neszméri Tünde, aki Bárány János leköszönő főszerkesztő elmondása szerint önállóan vezette a belpolitikai rovatot, a 63. helyen indult az MKP választási listáján, a lapban a választási kampány során gyakran jelent meg az ő választási hirdetése is. A lapot megjelentető Warpe Kft. és a Pro Saga egyesület nem tartozik ugyan az MKP által jelölt nemzeti jelentőségű intézmények közé, amivel a pályázati rendszeren kívül évente bizonyos normatív támogatás jár, ám a Bethlen Gábor Alap évek óta rendszeresen támogatta a lap megjelenését.  Varga Péter laptulajdonos az Új Szónak megerősítette, évente 40 millió forintos összegről van szó. Varga Péter utalt arra is, hogy nem minden támogatott sajtóterméktől vonta meg a támogatást a magyar állam. A nagy nyertes a Felvidék.ma hírportál lehet, melynek kiadója, a Duray Miklós volt MKP-alelnök vezette Szövetség a Közös Célokért a nemzeti jelentőségű intézmények egyike, ebben a programban 2015-ben a Bethlen Gábor Alap honlapja szerint 15 millió forintot (kb. 48 ezer euró) kapott a portál.

A Bethlen Gábor Alapnak a nemzeti jelentőségű intézmények programja mellett számos más, pályázati alapú programja is van. Az MKP-nak a Fidesz hazai partnerpártjaként kihatása van ezekre a támogatási programokra is – legalábbis eddig így volt. A Szabad Újság támogatásának megvonása feltételezhetően a Fidesz elégedetlenségének is a jele az MKP választási szereplése kapcsán.  Varga Péter laptulajdonos nem ismeri a Bethlen Gábor Alap hivatalos indoklását. „Nem kaptam indoklást, csak az információ érkezett meg” – közölte az Új Szóval Varga. Arra is kíváncsiak voltunk, Varga Péter mit gondol arról, hogy az MKP „sikerességétől” függ a Szabad Újság támogatása. „Én csalódott vagyok, mert más, online lapok kaptak támogatást” – kommentálta a helyzetet Varga. Varga Péter kérdésünkre azt mondta, ő nem vett részt semmilyen egyeztetésen a magyar állam képviselőivel, ahol elhangzott volna, hogy a Szabad Újság támogatása az MKP sikerétől függ. Saját bevallása szerint Varga az április 6-i szerkesztőségi jegyzetről is utólag értesült.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »