Elkezdődött a szíriai béketárgyalások újabb fordulója

  • Elkezdődött a szíriai béketárgyalások újabb fordulója szerdán Genfben.
  • Az ENSZ szíriai megbízottja a több ellenzéki szervezetet tömörítő Tárgyalási Főbizottság képviselőit fogadta a nap folyamán.
  • A különmegbízott szerint a február végén kialkudott szíriai tűzszünetet összességében betartják, annak ellenére, hogy helyenként történtek komoly incidensek.

Elkezdődött a szíriai béketárgyalások újabb fordulója szerdán Genfben.

Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai megbízottja a több ellenzéki szervezetet tömörítő Tárgyalási Főbizottság (HNC) képviselőit fogadta a nap folyamán a szíriai konfliktus politikai rendezését célzó, a szíriai rezsim és ellenzéki küldöttek közti közvetett genfi béketárgyalásokon. A tanácskozások közvetett jellege azt jelenti, hogy de Mistura külön-külön tárgyal az ellenzék és Damaszkusz képviselőivel.

A Reuters brit hírügynökség helyszíni tudósítása szerint mind de Mistura, mind a tárgyalások helyszínére érkező ellenzékiek komornak és feszültnek tűntek, illetve csendben maradtak, amikor a sajtó az ülés megnyitásáról készített felvételeket.

A szíriai kormány képviselőit péntekre várják a svájci városban.

A különmegbízott a nap folyamán elmondta: amint lehetőség adódik rá, kész közvetlen tárgyalásokat szervezni a felekkel szíriai rendezés kapcsán. „Kész vagyok megszervezni a közvetlen tárgyalásokhoz való átlépést, amint csak meglátom a legkisebb lehetőséget erre. Egyenlőre azonban úgy vélem, a közvetett formában zajló tanácskozások is megfelelnek a célnak” – mondta de Mistura.

A béketárgyalások előző fordulója március 24-én ért véget azzal, hogy de Mistura ígéretet tett: amikor a konfliktus felei visszatérnek a tárgyalóasztalokhoz Genfbe, rendezni fogják az ellenzéket megosztó szíriai politikai átmenet kérdését.

A különmegbízott azóta orosz, szíriai és iráni tisztségviselőkkel tanácskozott, hogy begyűjtse Moszkva, Damaszkusz és Teherán véleményét arról, hogyan lehetne előrelépést tenni a békefolyamatban.

Ammán, Damaszkusz, Moszkva és Teherán is jelezte, hogy készek támogatni a politikai átmenetet Szíriában – mondta de Mistura. Hozzátette: közölte a HNC-vel, hogy a politikai átmenet, választások és kormányzat kérdéseit tűzte napirendre a tanácskozáson.

A különmegbízott szerint a február végén kialkudott szíriai tűzszünetet összességében betartják, annak ellenére, hogy helyenként történtek komoly incidensek. „Ezek elkülönült incidensek, nem pedig futótűz” – fogalmazott de Mistura.

A genfi tárgyalások újabb fordulójára a Moszkva és Washington által kialkudott első tartós, de törékeny tűzszünet és szíriai parlamenti választások mellett kerül sor. A szerdai választások a központi kormány által ellenőrzött országrészeken folynak. Megfigyelők szerint a választások lényege, hogy kidomborítsák az elnök támogatottságát, mintegy meghiúsítva ezzel az ellenzék első számú célját: a jelenlegi szír elnök, Bassár el-Aszad távozásának elérését.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »