Brüsszel: elfogták a két keresett terroristát

  • Őrizetbe vették péntek délután Brüsszelben a március 22-i robbantásos merényletek két további feltételezett elkövetőjét.
  • Köztük van Mohamed Abrani, aki a tavaly novemberi párizsi terrortámadás megszervezésében is aktívan közreműködött.

A belga rendőrség péntek délután őrizetbe vett négy személyt, köztük a 32 halálos áldozatot szedő március 22-i brüsszeli robbantásos merényletek két feltételezett elkövetőjét.

Az Anderlechtben a nyílt utcán a földre letepert és megbilincselt személy minden valószínűség szerint az a Mohamed Abrini, aki a márciusi terrortámadás előtt letartóztatott Salah Abdeslam után a második legkeresettebb terroristának számított Belgiumban. A 31 éves belga-marokkói férfi Salah és a magát Párizsban felrobbantó Brahim Abdeslam társaságában van egy benzinkút biztonsági kamerája által rögzített felvételen, ami röviddel a tavaly november 13-i párizsi terrortámadások előtt készült.

Abrininek – aki a merényleteknél is használt Renault Clio volánjánál ült a kamerák tanúsága szerint – november 11. óta nyoma veszett. Bár a 130 halálos áldozatot szedő véres merényleteket végrehajtó kommandónak nem volt a tagja, de feltételezések szerint aktív szerepet vállalt az előkészítésben. Ujjlenyomatát abban a brüsszeli (schaerbeeki) lakásban is megtalálták, ahonnan március 22-én egy taxin a repülőtérre indult a három merénylő.

Közülük ketten a brüsszeli repülőtér beszállási oldalán felrobbantották magukat, míg a harmadik személyt – akit kalapban és fehér dzsekiben örökített meg a biztonsági kamera felvétele – azóta is nagy erőkkel kereste a rendőrség. A biztonsági kamerák felvételei alapján a nyomozók utólag feltérképezték a helyszínről elmenekülő férfi útvonalát, a repülőtértől kezdve egészen Brüsszel központjáig. Ezeken látszik, hogy a férfi végig gyalog tette meg az utat, és menetközben megszabadult a fehér dzsekijétől, majd egy forgalmas helyen elvesztették a nyomát.

Ebben a pillanatban úgy tűnik, hogy a kalapos ember és Mohamed Abrini egy és ugyanaz a személy, vagyis a belga hatóságok a repülőtéri robbantás utolsó, még szabad lábon (és életben) lévő elkövetőjét is elfogták.

A rendőrség Brüsszel Laeken kerületében rajtaütött azon a személyen is, aki március 22-én a reggeli órákban a brüsszeli Maelbeek metrórobbantást végrehajtó terrorista cinkosa lehetett. A férfi, akit Ossama Kajem néven ismernek, a kamera felvételén a robbantás előtt a peronon néhány szót vált a kamikazéval, mielőtt az beszállt volna a szerelvénybe. A férfi állítólag svéd állampolgár.

A két feltételezett elkövetőn kívül még két személyt őrizetbe vettek pénteken, akiket a párizsi és a brüsszeli merényletekben való részvétellel gyanúsítanak.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek