A hágai törvényszék felfüggesztette Goran Hadzic tárgyalását

Egészségi okokra hivatkozva határozatlan időre felfüggesztették és nem folytatják le Goran Hadžićnak, a horvátországi szerbek egykori politikai vezetőjének tárgyalását a hágai Nemzetközi Törvényszéken – közölte a testület kedden.

A volt Jugoszláviában elkövetett háborús bűnök ügyében ítélkező NT (ICTY) közleménye szerint a 2011 óta tárgyalt ügyet először 2014 októberében függesztették fel, mivel a háborús bűnök elkövetésével vádolt egykori vezető orvosi kezelésekre hivatkozva nem tudott megjelenni a tárgyalásokon.

A bíróság március 24-én hozott és kedden közzétett döntését is azzal indokolta, hogy a vádlott továbbra sincs olyan állapotban, hogy a tárgyalást érdemben le lehessen folytatni.

Goran Hadžićnál agydaganatot diagnosztizáltak, amely orvosai szerint előrehaladott állapotban van.

Az emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolt egykori szerb vezetőt tavaly ideiglenesen szabadlábra helyezték és 2015 áprilisában visszatért újvidéki otthonába. Orvosi kezeléseit ott folytatják.

Goran Hadžićot, az 1991-ben önhatalmúlag kikiáltott és 1995-ig létező Krajinai Szerb Köztársaság egykori elnökét 2011-es elfogása előtt hét éven át körözték. A hágai törvényszék vádirata szerint Hadžić a horvát polgári lakosság terhére Kelet-Szlavóniában követett el háborús bűncselekményeket.

Goran Hadžić első bírósági meghallgatásán nem volt hajlandó nyilatkozni arról, hogy bűnösnek tartja-e a magát a terhére rótt vádpontokban, majd 2011 augusztusában tartott második tárgyalásán tagadta bűnösségét.

Kitekintő / Vajma.info

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »