Mégsem nemzetközi, hanem kisrepülőtér épülne Csíkcsicsóban

Sikerrel pályázott a Hargita Megyéért Egyesület a magyarországi Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nél egy Hargita megyei kisrepülőtér megvalósíthatósági előtanulmányának elkészítésére – közölte hétfőn az önkormányzat sajtóirodája.

A pályázat megnyerése után felhívást intéztek a megyében működő, illetve tervezett repülőterek tulajdonosaihoz annak érdekében, hogy eldöntsék, melyik lenne a megfelelő helyszín egy ilyen jellegű beruházás elvégzésére. A felhívásra a Csíkcsicsó-Rét részen található, jelenleg kis, füves repülőtérként működő területet javasolta Antal András tulajdonos a megvalósíthatósági előtanulmány helyszínének.

„Egy alaposan kidolgozott megvalósíthatósági tanulmány manapság minden fontosabb fejlesztéssel járó döntés elengedhetetlen tartozéka, éppen ezért célunk egy igényes munka elkészítése. Ugyanakkor felkérem a helyi cégeket, jelentkezzenek a tanulmány elkészítésére, hiszen ők azok, amelyek helyismeretük révén megfelelően ki tudják alakítani a majdani repülőtér arculatát” – nyilatkozta Borboly Csaba megyeelnök.

Borboly Csaba korábban a maszol.ro-nak elmondta: egy nagyobb, nemzetközi forgalmú, és két kisebb reptér megvalósítását terveznék Hargita megyében. A tanácselnök több alkalommal kijelentette, hogy a megye első számú reptere számára Csíkcsicsót tartja a legmegfelelőbb helyszínnek. Ezek szerint az önkormányzat meggondolta magát: korábban még nemzetközi repteret terveztek Csíkcsicsóra.

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet igazgatója is bejelentette tavaly egy székelyudvarhelyi nemzetközi reptér építési tervét. Borboly szerint a csíkcsicsói reptérfejlesztésről szóló, Hargita Airport névre keresztelt projekt közelebb áll a megvalósításhoz, mint a Szász Jenő által bemutatott cekend-tetői terv, mert Csicsóban már a rendelkezésre is áll egy harminc hektáros terület, közel van a magasfeszültségű áramhálózat, a vasút, az országút, adott egy ipari park felépítésének a lehetősége is.

Borboly Csaba és Szász Jenő egyaránt gazdasági fellendülést, új munkahelyeket vizionál a jövendőbeli székelyföldi reptérnek vagy reptereknek köszönhetően, utóbbi udvarhelyi sajtótájékoztatóján az is elhangzott, hogy Udvarhelyen akár régiós áruelosztó központ létesülhetne. Korábban azt is megírtuk: a tények azt mutatják, egyáltalán nem törvényszerű, hogy egy légiforgalmi központ sikeres, a gazdasági fejlődés motorja legyen.

Kitekintő / Maszol.ro

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »