Belgrád megvédi a koszovói szerbek érdekeit

Csak egy erős Szerbia tudja megvédeni a koszovói szerbek érdekeit, és Belgrád továbbra is minden módon segíti az ott élőket – jelentette ki Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök vasárnap koszovói látogatása alkalmával.

A szerb kormányfő vasárnap pártja, a Szerb Haladó Párt (SNS) választási kampánya keretében látogatott el néhány, többségében szerbek lakta koszovói településre. Az április 24-i előrehozott parlamenti választások kampányában ezúttal a politikusok nem foglalkoznak kiemelten Koszovó helyzetével, ám a kampány során a legtöbb pártvezető, illetve vezető politikus általában ellátogat Koszovóba.

Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, Belgrád azonban ezt továbbra sem hajlandó elismerni, így a választási kampányt az egykori déli, főként albánok lakta tartományra is kiterjesztik.

A szerb kormányfő látogatását megelőzően, vasárnap hajnalban kézigránátot dobtak, valamint automata fegyverből rálőttek a koszovói Zubin Potokban arra a sportcsarnokra, ahol néhány órával később az SNS választási rendezvényét tartották. A szerb miniszterelnök kijelentette, hogy nem ijedt meg a támadástól, és nem halasztotta el programját.

A rendőrség fokozta a biztonsági intézkedéseket, nem sokkal később pedig Aleksandar Vucic közölte: tudomására jutott, hogy a támadást koszovói szerbek követték el. A kormányfő azt üzente nekik: azért is küzdeni fog, hogy ők és családjuk is Koszovóban maradhasson, és “Isten bocsássa meg nekik tettüket”.

Kitekintő / MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Közúton kinyíltak a magyar határok

A rendőrség közleménye szerint korlátozás nélkül utazhat Magyarországra állampolgárságtól függetlenül az, aki - a polgári légijárművel történő beutazást leszámítva - Horvátország, Ausztria, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia területéről lép Magyarországra.

Read More »

Piaci körkép: ma is lefelé próbálkozik a DAX

Enyhe mínuszt mutatnak a főbb európai indexek szerdán, a kereskedés laposan kezdődött, de később ereszkedni kezdtek az árfolyamok. A Daimler a saját akkumulátorgyártás lehetőségeit vizsgálja, mivel a Daimler és a Farasis Energy által 2019-ben megkötött megállapodás akadozik.

Read More »