Mobilapplikációkkal fojtanák el a korrupciót

  • A Transparency International (TI) által készített Korrupció Érzékelési Index szerint Latin-Amerikát és a Karib-térséget illetően Venezuelában és Haitin a legjelentősebb a korrupció, míg Uruguay és Chile a legkevésbé korrupt.
  • A TI szerint „a korrupció 2015-ben változatlanul az egyik legkomolyabb kihívásnak bizonyult világszerte”, amellyel szemben Guatemalában és Mexikóban most már mobilapplikációk segítségével is küzdenek.

A jelenleg még fejlesztés alatt álló Cityflag hamarosan lehetővé teszi a mexikói (és az USA területéről a Texas állambeli) felhasználók számára, hogy jelentsék a lakókörnyezetükben felmerülő infrastrukturális gondokat és a bűncselekményeket is, sőt jelentéseik mellé fényképet és videofelvételeket is csatolhatnak. Az alkalmazás GPS-szolgáltatás segítségével összesíti az adatokat, majd egy interaktív térképen meg is jeleníti azokat. A felhasználóknak még arra is lehetőségük van, hogy figyelemmel kísérjék, a helyi kormányzat milyen lépéseket tesz a problémák megoldása érdekében.

Az Ojo Con Mi Pisto („Vigyázz a pénzemre!”) nevű online platformot olyan guatemalai újságírók működtetik, akik a közpénzek felhasználását követik nyomon a kormányzati korrupció visszaszorítása érdekében. Az adatok forrásai elsősorban a nemzeti közbeszerzési weboldalra, a Guatecomprasra érkező állampolgári panaszok és jelentések. A 2014-ben oknyomozói újságírói díjat elnyert alkalmazás is online térkép segítségével mutatja be, hogy kik nyerték el a közbeszerzési projekteket, azok hol és milyen összegből valósulnak meg.

A Yo Di Un Moche („Kenőpénzt adtam”) pedig arra ad lehetőséget a mexikói Monterrey lakosainak, hogy anonim módon bejelentést tegyenek abban az esetben, ha kenőpénzt adtak valakinek, illetve annak megfizetésére szólították fel őket. A felhasználók megadják, hogy kinek, mikor, milyen összeget fizettek ki.

Café y mate

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »