Javaslat a menekültkvóták rugalmas felhasználására

Az eredetileg Magyarországnak felajánlott 54 ezres kötelező menekültkvóta a továbbiakban felhasználható lesz a szíriai menekültek Törökországból az EU-ba történő önkéntes áttelepítésére a Bizottság hétfői javaslatának értelmében. A tanácsi döntés felülvizsgálata nem jelent új kötelezettségvállalást Magyarország számára.

Az EU-török menekültcsomag részeként az Európai Bizottság hétfőn javaslatot terjesztett elő annak a tanácsi döntésnek a módosítására, amelynek értelmében a tagállamok 120 ezer menekültet helyeznek át kötelező módon két év alatt Görögországból és Olaszországból. A módosítás lehetővé teszi a tagállamoknak, hogy az eddig hivatalosan még nem kiosztott 54 ezer fős menekültkvóta rájuk eső részét a szíriai menekültek Törökországból az EU-ba történő önkéntes áttelepítésére használják fel.

A javaslat – amiről minősített többségi szavazással dönt a tagállamokból álló Tanács – annak a programnak a végrehajtását szolgálja, amelynek értelmében minden egyes Törökország által visszafogadott szír ellenében az EU tagállamai önkéntes alapon befogadnak egy másik szír állampolgárt Törökországból. A program célja az embercsempészek útvonalának elvágása és az Európába irányuló menekülthullám megállítása.

Az EU 72 ezer főben határozta meg azt a keretet, ameddig kész ugyanannyi szírt áttelepíteni, mint amennyit Törökország visszafogad. A 72 ezres keret részben a már elfogadott és végrehajtás szakaszában lévő első, 22 és fél ezer fős áttelepítési programból még felhasználatlan 18 ezres számból és az áthelyezési kvótából még visszatartott 54 ezres keretből áll össze.

A Bizottság javaslata értelmében a tagállamok saját belátásuk szerint az 54 ezerből rájuk eső kvóta egészét vagy egy részét átválthatják az önkéntes „török” áttelepítési kvótára. A terheik így összességében nem növekednek.

A tavaly szeptemberi tanácsi döntést (és a kötelező menekültkvótát) az Európai Bíróságon megtámadó Magyarország számára az átváltás nem teremt új kötelezettségeket. A 160 ezres (120 ezer + 40 ezer egy korábbi döntés alapján) menekültkvótát papíron már a tanácsi döntés megszavazásakor lebontották tagállami kötelezettségekre. A hazánkra eső rész nagyjából 3 ezer menekült volt.

A 160 ezerből azonban egy 54 ezres keretet (amit eredetileg Magyarországnak ajánlottak fel, de az nem kért belőle) tavaly szeptemberben tartalékba helyeztek azzal, hogy később döntenek arról, ki veheti igénybe. Ha az 54 ezres keretet figyelmen kívül hagyjuk, a magyar menekültkvóta az ideiglenes áthelyezési mechanizmuson belül 1294 menekült befogadását jelentené.

A magyar kormány ugyanakkor nyilvánvalóvá tette, hogy az Európai Bíróság döntéséig (ami legkorábban év végén várható) nem kezdi meg a döntés végrehajtását.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek