Nem kezelik prioritásként a menekülteket

Robert Fico izomból perelte be az Európai Uniót a menekültkvóták miatt, a Híd viszont azért gyakorolhat nyomást, hogy azt visszavonja – írja a SME.

Európa éppen készül a következő menekülthullámra, az EU Törökországgal tárgyal a cserékről, az Európai Bizottság pedig a menekültpolitika rendszerének reformjára készül. Mindeközben Szlovákiában: az alakuló kormány prioritásai közé nem kerülnek be a menekültek. Pedig júliustól elnökök leszünk az EU-ban, vagy mi.

A kormányprogram külpolitikai prioritásai között csak az Európa-párti és Atlanti-párti orientáció, maga a szlovák EU-elnökség, a biztonsági és honvédelmi stratégia aktualizálása és a külföldi szlovákok támogatása szerepel.

A Smer ehhez képest a választások előtt hangoztatta, hogy a leendő kormány felállításának alapvető feltétele lesz a menekültekhez és a hazai biztonságpolitikához való hozzáállás. Zuzana Števulová, az Emberjogi Liga munkatársa szerint érthetetlen, hogy a prioritások közt nem is foglalkoznak ezzel a problémával, különösen hogy ez volt az egyik témája a választások előtti kampánycsatáknak.

Andrej Hrnčiar, a Sieť alelnöke azonban úgy látja, hogy a kormány álláspontja szerepel a fent említett mondatban, melyben az Európa-párti orientációról esik szó. A SME úgy tudja, hogy a koalíciós tárgyalásokon szóba kerültek a menekültek, de éppen a Híd volt az, amely miatt nem találtak végleges megoldást. A lap úgy tudja, hogy a párt az EU ellen benyújtott panasz visszavonását és a leköszönő kormány által megszabottnál magasabb számú menekült befogadását szeretné elérni.

“Nem feledkeztünk meg arról, mekkore eltérés volt a Smer és a többi párt, valamint a mi hozzáállásunk között. Kitartunk amellett, hogy a hozzáállásuk módosuljon, és a menekültekkel kapcsolatos retorikát is civilizáltabbá tegyék” – jegyezte meg František Šebej (Híd).

Hrnčiar úgy véli, nem kell azonnal a párton belüli viszályt emlegetni, mivel szerinte egy középutas, mérsékelt megoldásról fognak majd dönteni. Milan Nič a CEPI intézettől pedig úgy látja, hogy a program prioritásaiból kiderül az is, hogy a külpolitikai irányvonalról teljesen kiszorult az SNS, amely a választások előtt kritizálta az EU politikáját.

Parameter.sk

Friss hírek

Piaci körkép: tőkét emel a Lufthansa

Megnyugodtak a piacok kedden, a főbb európai tőzsdék elkezdték ledolgozni tegnapi veszteségeiket és 1-1,5% közötti emelkedést mutatnak. A Lufthansa bejelentette, hogy 2,1 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre részvénykibocsátás formájában.

Read More »

Repülővel küldik vissza Texasból a haiti migránsokat

Texas állam és Mexikó határán több mint 12 ezer Haitiből érkező menekült zsúfolódott össze egy sátortáborban. A migránsok a Del Rio folyó alacsony vízállását kihasználva próbálnak az Egyesült Államokba jutni, de az amerikai hatóságok hétfőtől Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be tartó repülőjáratokkal küldik vissza az embereket.

Read More »

Indul az oltáslottó Romániában

Októbertől a beoltottak számára rendezett nyereményjátékkal próbálják a koronavírus elleni vakcina felvételére ösztönözni a nagyrészt még mindig beoltatlan lakosságot. A román kormány ezen kívül étkezési utalványokat is bevet a cél érdekében, miközben az aktív fertőzöttek száma meredeken emelkedik.

Read More »

Kamatemelést várnak holnap az MNB-től

A Bank of America pénzügyi elemzőstábja hétfői helyzetértékelésében közölte: az MNB-nek a keddi kamatdöntő ülésen még határozott lépéseket kell tennie az eddigi szigorítási intézkedések hatékonyságának erősítésére. Szigorítást vár a Morgan Stanley is.

Read More »