Nem kezelik prioritásként a menekülteket

Robert Fico izomból perelte be az Európai Uniót a menekültkvóták miatt, a Híd viszont azért gyakorolhat nyomást, hogy azt visszavonja – írja a SME.

Európa éppen készül a következő menekülthullámra, az EU Törökországgal tárgyal a cserékről, az Európai Bizottság pedig a menekültpolitika rendszerének reformjára készül. Mindeközben Szlovákiában: az alakuló kormány prioritásai közé nem kerülnek be a menekültek. Pedig júliustól elnökök leszünk az EU-ban, vagy mi.

A kormányprogram külpolitikai prioritásai között csak az Európa-párti és Atlanti-párti orientáció, maga a szlovák EU-elnökség, a biztonsági és honvédelmi stratégia aktualizálása és a külföldi szlovákok támogatása szerepel.

A Smer ehhez képest a választások előtt hangoztatta, hogy a leendő kormány felállításának alapvető feltétele lesz a menekültekhez és a hazai biztonságpolitikához való hozzáállás. Zuzana Števulová, az Emberjogi Liga munkatársa szerint érthetetlen, hogy a prioritások közt nem is foglalkoznak ezzel a problémával, különösen hogy ez volt az egyik témája a választások előtti kampánycsatáknak.

Andrej Hrnčiar, a Sieť alelnöke azonban úgy látja, hogy a kormány álláspontja szerepel a fent említett mondatban, melyben az Európa-párti orientációról esik szó. A SME úgy tudja, hogy a koalíciós tárgyalásokon szóba kerültek a menekültek, de éppen a Híd volt az, amely miatt nem találtak végleges megoldást. A lap úgy tudja, hogy a párt az EU ellen benyújtott panasz visszavonását és a leköszönő kormány által megszabottnál magasabb számú menekült befogadását szeretné elérni.

„Nem feledkeztünk meg arról, mekkore eltérés volt a Smer és a többi párt, valamint a mi hozzáállásunk között. Kitartunk amellett, hogy a hozzáállásuk módosuljon, és a menekültekkel kapcsolatos retorikát is civilizáltabbá tegyék” – jegyezte meg František Šebej (Híd).

Hrnčiar úgy véli, nem kell azonnal a párton belüli viszályt emlegetni, mivel szerinte egy középutas, mérsékelt megoldásról fognak majd dönteni. Milan Nič a CEPI intézettől pedig úgy látja, hogy a program prioritásaiból kiderül az is, hogy a külpolitikai irányvonalról teljesen kiszorult az SNS, amely a választások előtt kritizálta az EU politikáját.

Parameter.sk

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »