A németek elégedettek Merkel menekültpolitikájával

A németek többsége elégedett Angela Merkel kancellár menekültpolitikájával, és úgy véli, Németország sikerrel birkózik meg a menekültek nagy számával – mutatta ki egy pénteken ismertetett felmérés.

A ZDF országos közszolgálati televízió megbízásából végzett közvélemény-kutatás alapján a februári 47 százalékról 53 emelkedett a kancellár menekültpolitikájával elégedettek aránya, és 50-ről 42 százalékra süllyedt az elégedetlenek aránya.

A kancellár szavazótáborában, a CDU/CSU pártszövetség támogatói körében 68 százalékos az elégedettek, és 26 százalékos az elégedetlenek aránya. Trendfordulóra utalhat az is, hogy december óta először ismét többségben vannak, akik szerint Németország meg tud birkózni a menekültek nagy számával. A ZDF Politbarometer című felmérése alapján most 55 százalék vélekedik így.

Angela Merkel személyes megítélése tovább javult. A politikusok munkáját általában véve egy mínusz 5-től plusz 5-ig terjedő skálán értékelhetik a megkérdezettek a ZDF kutatásában. A kancellár teljesítményét ezúttal 1,8 pontra értékelték, ami jelentős növekedés a februári 1,1 ponthoz képest. Angela Merkel ezzel a harmadik helyen áll a politikusok népszerűségi sorában Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter és Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter után.

Angela Merkel, a CDU elnöke más felfogást képvisel a menekültválság kezeléséről, mint Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a testvérpárt CSU elnöke. A Politbarometer adatai szerint a németek 67 százaléka arra számít, hogy a kancellár elképzelése valósul meg, míg 28 százalék úgy véli, hogy Horst Seehofer irányvonala érvényesül majd.

A CDU/CSU a szavazatok 35 százalékát szerezné meg, ha most vasárnap lenne a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás, ami 1 százalékpontos csökkenés februárhoz képest. A koalíciós társ szociáldemokrata párt SPD támogatottsága 2 százalékponttal 23 százalékra csökkent.

A Bundestag ellenzéki oldalán a Zöldek a szavazatok 12 százalékát szereznék meg, a Baloldal támogatottsága pedig 8 százalékos. Bejutna a Bundestagba a liberális FDP is, amelyre a választók 6 százaléka szavazna, valamint az Alternatíva Németországnak (AfD), amely 12 százalékon áll. Ez a legmagasabb érték az AfD-nél a Politbarometer felmérések történetében.

A szavazókorú népességet reprezentáló felmérést a Választási Kutatócsoport (Forschungsgruppe Wahlen) nevű mannheimi intézet készítette a ZDF-nek 1205 ember megkérdezésével március 15. és 17. között.

MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »