A Híd beadta a derekát: tárgyalnak a Smerrel

A Híd elnöksége megbízta Bugár Bélát, hogy tárgyaljon a Smerrel a lehetséges kormányalakításról – jelentették be az elnökségi ülést követő sajtótájékoztatón.

A Híd politikusai még pénteken is úgy nyilatkoztak, hogy a Smerrel nem fognak koalícióra lépni, ám az SNS szombati közgyűlése után megváltozott Bugárék véleménye. Az SNS ugyanis úgy döntött: ha a Smer nem tud kormányt alakítani, akkor szakértői kabinet felállítását fogják javasolni, a jobboldali kormányzást kizárják.

Ezután szombat este ülésezett a Híd elnöksége. A találkozó után Bugár Béla elmondta: „készek voltunk támogatni egy stabil jobboldali kormány létrejöttét, még ha több potenciális partnerrel szemben komoly fenntartásaink is voltak. Az SNS mai ülése után azonban egyértelművé vált, hogy Szlovákiának nem lesz jobboldali kormánya.” Bugár felszólította az összes standard pártot – vagyis a Smert, az SNS-t, az SaS-t és a Sieť-et -, hogy hozzák meg azokat a kompromisszumokat, amelyek szükségesek egy stabil kormány megalakításához. Bugárék most megvárják, kapnak-e újra meghívást a Smer elnökétől, Robert Ficótól. Az elsőt ugyanis a Híd visszautasította. A határozatot a párt elnöksége egyöntetűen fogadta el. Egyben elutasították a szakértői kormány és az előrehozott választások lehetőségét, mert azok a Híd szerint a társadalom további destabilizációjához vezetnének. „Ha előrehozott választások lesznek, mindenki tudja, mi fog történni. Meg kell akadályoznunk, hogy az a párt, amelynek nincsen keresnivalója a parlamentben, megkétszerezze támogatottságát” – jelentette ki Bugár. Az SaS és az Egyszerű Emberek vezetői csalódottságuknak adtak hangot a döntés után. „Feltételezem, hogy a Sieť hamarosan csatlakozik, és Fico kormányt alakít. Ahogy többször is jeleztem: a döntést tudomásul vesszük, az SaS pedig az ellenzék vezérévé válik” – írta FB-falán Richard Sulík SaS-elnök. „Bugár éppen bejelentette a választói (előre tervezett) becsapását. Tárgyalni megy a Smerrel a kormányalakításról” – kommentálta az esti döntést Igor Matovič, az Egyszerű Emberek elnöke.

Új Szó / SITA

Friss hírek