A német választók keményen megbüntették Merkelt

  • Elképesztően nagyot bukott Merkel CDU-ja a „szupervasárnapnak” nevezett hármas tartományi választásokon.
  • Merkel számára a legfájóbb pont talán Baden-Württemberg ismételt elvesztése volt. Itt a kereszténydemokraták a Zöldek juniorpartnerei lehetnek egy jövőbeli lehetséges koalícióban.
  • Pár hónapja még a közvélemény-kutatások a kereszténydemokratákat hozták ki győztesnek Rajna-vidék-Pfalzban, azonban ezt a tartományt is bukta a CDU, az SPD diktálhatja nekik nagy valószínűséggel a koalíciós feltételeket.
  • Az egyetlen keleti tartományban, Szász-Anhaltban ugyan győzni tudott a CDU, a jövőbeli koalíciós konstellációk azonban igen instabilnak mutatkoznak.
  • A „szupervasárnapot” követően alapvetően két tendenciát lehet megfigyelni. Az egyik a klasszikus néppártok – CDU és SPD – hanyatlása, a másik a szélsőjobboldali, bevándorló-ellenes AfD hihetetlen térnyerése.

A hétvégén tartott „szupervasárnapi” választások közül Merkelnek a legfájóbb pont talán Baden-Württemberg ismételt elvesztése volt. Az egyik legkonzervatívabbnak tartott német tartományban 2011-ben került hatalomra a Zöldek és az SPD koalíciója (a legerősebb párt a CDU maradt), többek között a fukusimai atomszerencsétlenség „jó időzítésének” köszönhetően. A vasárnapi eredményeket figyelve a kereszténydemokraták nemhogy nem tudták megverni a Zöldeket, de jelenleg úgy tűnik, hogy az egyetlen elképzelhető koalíciós forma az lesz, ha Merkelék beállnak a zöldek jó fej nagypapája, Winfried Kretschmann mögé juniorpartnernek. (Egy szociáldemokrata-zöld-liberális hármas konstelláció lenne még matematikailag elképzelhető, ám ez a lehetőség valószínűleg a liberális FDP-n el fog bukni.) A Zöldek ugyanis az első eredmények után 32 százalékon, a CDU 27,5 százalékon, az SPD és szélsőjobboldali AfD (Alternatíva Németországnak) pedig fej-fej mellett 13 százalékon állnak. A liberális FDP – többek között menekültellenes szólamainak köszönhetően – bent tudott maradni a stuttgarti tartományi törvényhozásban, sőt, kicsit javított öt évvel ezelőtti eredményén. A választás nyertese egyértelműen a Zöldek és az AfD, a vesztesek pedig a nagy néppártok – CDU és SPD – voltak.

Szintén alulmaradt Merkel jelöltje, Julia Klöckner Rajna-vidék-Pfalzban a szociáldemokrata jelölttel, Malu Dreyerrel szemben. A közvélemény-kutatások pár hónapja még a CDU-t hozták ki a választás tiszta esélyesének, a vasárnapi eredményeket követően a kereszténydemokraták azonban itt is alulmaradtak: az SPD jelenleg 37,5 százalékon, a CDU 32,5 százalékon áll. Harmadik helyre az AfD futott be közel 11 százalékos eredményével, ezenkívül a liberálisoknak és a zöldeknek sikerült még megugraniuk az 5 százalékos küszöböt. A koalíciós társkeresgélés valószínűleg ebben a tartományban lesz a legrövidebb, itt ugyanis csak egyetlen konstelláció lesz elképzelhető, mégpedig a néppárti nagykoalíció. A mainzi tartományi gyűlésben így a CDU-SPD koalíciójának elképesztő többsége lesz.

A legszínesebb tartományi gyűlés a „szupervasárnap” egyetlen keleti tartományában, Szász-Anhaltban fog nagy valószínűséggel létrejönni. Az esti számok szerint ugyanis hét pártnak is esélye van arra, hogy bejusson a magdeburgi tartományi parlamentbe. A választásokat 30 százalékkal a CDU nyerte, óriási meglepetésként a második helyen a radikális AfD végzett 21 százalékkal. A posztkommunista Die Linke – amely inkább a keleti tartományokban erős – 16,7 százalékkal a harmadik, a szocdemek 12 százalékkal a negyedikek, a Zöldek és a liberálisok pedig 5-5 százalékkal inognak a bejutási küszöbön. Mivel a hagyományos pártok az AfD-vel teljesen elképzelhetetlennek tartják az együttműködést, ezért csak egy igen ingatag kereszténydemokrata-szocdem-zöld koalíciónak lenne meg a szükséges többsége a tartomány vezetéséhez.

A „szupervasárnapot” követően alapvetően két folyamatra érdemes figyelni. Az egyik a klasszikus néppártok – CDU és SPD – hanyatlása. Korábban utolsó mentsvárként, ha semmilyen más koalíciós forma nem volt elérhető, akkor a nagy pártok félre tudták tenni nézeteltéréseiket, és közösen egy stabil nagykoalíciót létre tudtak hozni (ahogy jelenleg országos szinten is ez működik). Ahogy azt a vasárnapi eredmények is mutatják, ez az opció a háromból már csak egy tartományban lesz elérhető, Rajna-vidék-Pfalzban. Német kifejezéssel élve a „politikai térkép” elképesztően töredezett, a néppártok hanyatlásából pedig főleg a rendszerellenes protesztpártok tudtak hasznot húzni. A CDU és az SPD számára az elkeserítő eredmények valamelyest a menekültválság miatti kormányellenes hangulatnak is betudhatóak, a néppártok hanyatlása azonban egy ennél jóval régebbi folyamat.

A másik tendencia a szélsőjobboldali AfD elképesztő térnyerése. A bevándorlás-ellenes protesztpárt minden tartományban kétszámjegyű eredményt ért el, erre csak kevesen számítottak korábban. Megdőlt az a tézis, hogy az AfD csak az egykori keleti tartományokban tud jó eredményeket elérni, hiszen a vasárnapi három tartományi választásból kettőt az egykori nyugaton tartottak. Lévén az AfD igazi programot egyik tartományban sem mutatott fel, egyértelmű, hogy a választók nem igazán a reális alternatívát képzelik el a párttal (ahogy az a párt nevéből következne), sokkal inkább Angela Merkelt és az egész „establishment-et” szerették volna büntetni a menekültválsággal kapcsolatos irányvonal miatt. A jövő szempontjából a rendszerpártoknak döntő fontosságú lesz, hogy meg tudják-e szólítani az elégedetlen, dühös tömegeket, vagy pedig folytatják a jelenlegi, félig negligáló, félig a nevetség tárgyává tevő taktikájukat. Utóbbi, ahogy azt az eredmények mutatják, idáig nem hozott túl sok eredményt.

Merkelnek korábban a párton belül a mostani vasárnapi választásokig adtak időt arra, hogy változtasson a menekültpolitikáján. A kritikus kereszténydemokrata parlamenti képviselők a jövő héttől kezdve ismét kiáshatják a csatabárdot, a korábbi tűzszünet ugyanis a választásokig szólt. Fontos azonban megjegyezni, hogy a hiányolt politikai irányváltás, ha nem is látványosan, de lényegében már bekövetkezett. A tavaly szeptemberi Willkommenskultur-tól idén márciusra már eljutottunk oda, hogy Merkel retorikáját már nem a humánusnak nevezett szólamok dominálják, sokkal inkább a menekültek számának érezhető csökkentése, Schengen fenntartása, valamint a menekültstátuszra nem jogosultak kiutasítása került előtérbe. A „szupervasárnapi” fiaskó utáni konzekvenciákkal azonban így is szembe kell néznie a kancellárnak.

Molnár Tamás Levente

Felkapott hírek

Friss hírek

Elítélték Sarkozyt, de nem kell börtönbe vonulnia

A volt köztársasági elnököt azzal vádolták, hogy meg akart vesztegetni egy magas rangú bírót információkért cserébe. Nicolas Sarkozynek azonban nem kell börtönbe vonulnia, egyrészt fellebbezhet az ítélet ellen, másrészt kérheti, hogy háziőrizetben, elektromos karpereccel töltse le büntetését.

Read More »

DAX elemzés: javul az index technikai képe

A DAX (DE30) ma folytatja a pénteken megkezdett felépülését, az index ma átugrotta az 50 órás és a 200 órás mozgóátlagokat, illetve tesztelni tudta a legutóbbi korrekció 61,8%-os visszatérési szintjét 13.970 pontnál. Az S&P az eddigi negatívról pozitívra javította a Deutsche Bank adósminősítésének kilátását.

Read More »