Szíriában másfél év múlva tartanának elnökválasztást

  • Legkésőbb másfél éven belül az ENSZ égisze alatt elnök- és parlamenti választásokat kell rendezni az öt éve polgárháború sújtotta Szíriában.
  • Ezt Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja mondta a RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek adott, pénteken közölt interjúban.
  • Rámutatott, hogy a konfliktus rendezését célzó genfi béketárgyalások március 14-étől 24-ig tartó, újabb fordulójának napirendjén három téma – az összes politikai erőt képviselő kormány, az új alkotmány és a választások kérdése – szerepel.
  • Bassár el-Aszad szíriai elnök legnagyobb meglepetésre február végén bejelentette, hogy április 13-ra parlamenti választásokat tűzött ki.

Legkésőbb másfél éven belül az ENSZ égisze alatt elnök- és parlamenti választásokat kell rendezni az öt éve polgárháború sújtotta Szíriában – mondta Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja a RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek adott, pénteken közölt interjújában.

Rámutatott, hogy a konfliktus rendezését célzó genfi béketárgyalások március 14-étől 24-ig tartó, újabb fordulójának napirendjén három téma – az összes politikai erőt képviselő kormány, az új alkotmány és a választások kérdése – szerepel.

Mistura azt mondta, hogy a szíriai kormány és az ellenzék küldöttségei között közvetetten zajló egyeztetések első fázisában remélhetőleg előrehaladást érnek el az új kabinet megalakítása terén. A következő szakaszban az új alkotmány és a választások kiírását tűznék ki célul.

A tervek szerint a tárgyalási fordulót követően a felek tíz nap szünetet tartanak, majd áprilisban folytatják az egyeztetéseket.

Bassár el-Aszad szíriai elnök legnagyobb meglepetésre február végén bejelentette, hogy április 13-ra parlamenti választásokat tűzött ki.

A legnagyobbnak számító szíriai ellenzéki tömörülés, a Demokratikus Változás Nemzeti Koordinációs Bizottsága (NCCDC), amelyet a Damaszkusz által megtűrt belső ellenzékhez számítanak, csütörtökön a voksolás bojkottjára szólította fel a lakosságot.

A 2012-ben megtartott előző – fél évszázad óta az első „többpárti” – parlamenti választásokat az ellenzék „bohózatnak” minősítette, és ugyancsak a voksolás bojkottjára buzdította a polgárokat.

A szíriai konfliktus öt évvel ezelőtt, 2011. március 15-én kezdődött az Aszad vezette rezsim elleni békés tüntetésekkel, majd a véres megtorlás hatására polgárháborúvá szélesedett.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »