Friss hírek

Nem egyesül a Híd és az MKP

A Híd a regionális választásokon működne együtt az MKP-val, a két párt egyesülését azonban értelmetlennek tartják. Erről Matej Kováč, a Híd szóvivője tájékoztatta a TASR hírügynökséget. Minderről magyarul az Új Szó számolt be.

Amint arról beszámoltunk, hétfőn tárgyalóasztalhoz ülnek Pozsonyban az MKP és a Híd  küldöttei, hogy a parlamenti választások után a szlovákiai magyar politika jövőjéről egyeztessenek. A találkozóra a Híd meghívása alapján a párt pozsonyi székházában kerül majd sor.  Az MKP részéről  a találkozón egy, a párt elnöksége által kinevezett négytagú tárgyaló delegáció vesz részt: Bárdos Gyula, Menyhárt József, Samu István és Szigeti László. Az MKP sajtóosztálya által kiadott közlemény szerint a Híddal való együttműködés több formáját is el tudják képzelni. „Célunk, hogy a soron következő választás után erős magyar képviselet legyen a parlamentben. A március 5-i választások megmutatták: kölcsönösen szükségünk van egymásra ahhoz, hogy meg tudjuk valósítani célkitűzéseinket” – áll a közleményben. Szigeti László, az MKP Országos Tanácsának (OT) elnöke a találkozóval kapcsolatban az MTI-nek elmondta: „Szeretnénk beszélni arról is, hogy a Most-Híd miképpen látja a kormányalakítási tárgyalásokat, milyen kormánykoalíció tagjává szeretne válni, hogyan látják a Szlovák Nemzeti Párttal (SNS) való lehetséges kormánytagságot.” Arra a kérdésre, hogy az MKP küldöttsége milyen mértékű felhatalmazást kapott a párt elnökségétől, Szigeti azt mondta: a hétfői találkozó a párbeszéd kezdetét jelenti. „Köztudott, hogy eddig a két párt gyakorlatilag beszélő viszonyban sem volt (…) az a lényeg, hogy elinduljon egy bizalmi kommunikáció, és azt a későbbiekben folytatni lehessen” – fogalmazott Szigeti. A szombati parlamenti választáson a magyar szavazatokért küzdő két párt közül csak egy, a Bugár Béla vezette Híd jutott be a parlamentbe, a voksok 6,5 százalékát (169.593 szavazat) szerezve meg, ami 11 képviselői helyet biztosít számukra a 150 fős pozsonyi törvényhozásban. A választáson az MKP a voksok 4,04 százalékát (105.495 szavazat) kapta meg, és így a 2012-es előre hozott parlamenti választásokhoz hasonlóan ezúttal sem lépte át a parlamentbe kerülés 5 százalékos bejutási küszöbét. Hétfőn az MKP elnökségének ülésén Berényi József elnök a választások eredményeire hivatkozva bejelentette lemondását, amit a testület tudomásul vett. A felvidéki magyar párt június 11-re tűzte ki tisztújító közgyűlésének időpontját.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »