Máris fúrják a jobboldali koalíciós próbálkozást

Két fényképet kézbesítettek tegnap több szerkesztőségnek, melyeken Boris Kollár, a Sme rodina elnöke a pozsonyi alvilág egykori vezetőivel látható. Kollár szerint valaki ezzel próbálja megakadályozni a jobboldali kormány létrehozását, írja az Új Szó.

Richard Sulík, az SaS elnöke hisz abban, hogy Kollárnak semmi köze a bűnözőkhöz, szerinte már egy lépéssel közelebb kerültek a jobboldali koalícióhoz.

Kollár a pozsonyi alvilág egykori főnökével, a jelenleg börtönbüntetését töltő, Piťo néven ismert Juraj Ondrejčákkal, illetve bűnbandájának többi tagjával látható a fényképeken. Az egyik kép Ernest Hemingway kedvenc kubai éttermében, a Floriditában készült Havannában. A felvételek ismeretlen feladótól érkeztek meg tegnap több szerkesztőségbe. A hét elején, ugyancsak névtelen feladótól kapott a Sme napilap egy titkosszolgálati jelentésre emlékeztető dokumentumot, amelyben az áll, hogy Kollár a kilencvenes évek elején maffiózóknak csempészett heroint Szlovákiába. „Ha Daniel Lipšicet nem zavarja a 6 kiló heroin, akkor mit szól a legnagyobb fogásának tartott Ondrejčák, Matej Šagala és Boris Kollár közös szabadságán készült felvételekhez?“ – kérdezte a levélben a névtelen feladó. A Piťo bűnbandát akkor sikerült felszámolnia a rendőrségnek, amikor Lipšic belügyminiszter volt. Lipšic és Kollár most koalíciós partnerek lehetnek.

Kollár mindenkit ismer

A Sme rodina elnöke tegnap nem cáfolta a képek hitelességét. Megjegyezte, hogy Ondrejčákkal nem barátkoznak, Kubában, ahova barátnőjével ment szabadságra, véletlenül találkozott vele. Megismételte, hogy valaki így akarja lejáratni s megakadályozni, hogy jobboldali kormánykoalíció alakuljon. „Az elmúlt 25 évben sok mindenkivel találkoztam, olyan emberekkel is, akik alvilági körökben mozognak, de nem az üzlettársaim, és nem barátkozom velük. Lehet, hogy még újabb fényképek is előkerülnek, de nekem nincs miért elnézést kérnem senkitől, nincs is miért szégyenkeznem“ – mondta Kollár azután, hogy a leendő koalícióról tárgyalt Sulíkkal az SaS központjában. Sulík saját bevallása szerint rákérdezett a fényképekre, Kollár magyarázatát pedig elégségesnek tartja. „Nem kétezer, csak 150 képviselőnk van, ebből kell válogatnunk. Amit fontosnak tartok, hogy Kollár nem akar miniszteri posztot az új kormányban. Ha bűncselekményt akarna elkövetni, hogy tehetné, ha semmilyen posztot nem akar a kormányban?“ – kérdezte Sulík, majd megjegyezte, olyan jobboldali kormányt akar összeállítani, amely „nem fog annyit lopni“, mint Robert Fico kabinetje. „A Smer kormánya évente mintegy kétmilliárd eurót tett zsebre, ehhez képest Kollár fényképeit semmiségnek tartom“ – mondta a SaS elnöke.

Lipšic meggyőződése, hogy a kompromittáló dokumentumok postázása ezzel még nem ért véget. „Ondrejčák, míg miniszter voltam, 16 éves szabadságvesztést kapott, s úgy gondolom, hogy azok az emberek, akik ezeket a képeket elküldték, attól félnek, hogy úgy végzik, mint ő“ – állítja a Nova elnöke, aki a héten már többször jelezte, nem lenne meglepődve, ha ismét őt illetné meg a belügyminiszteri poszt.

Egy lépés a koalíció felé

Kollár zárta tegnap a Sulík által kezdeményezett, informális tárgyalásokat az esetleges jobboldali koalícióról. A Sme rodina elnöke kihangsúlyozta, hogy ha a koalíciós szerződés szerint két helyet kapnak a kabinetben, akkor mindkettőről lemondanak. „A minket megillető miniszterelnök-helyettesi poszt megszüntetését fogjuk javasolni, nekünk ez nem kell, ezt a posztot fölöslegesnek tartjuk. Szüntessük meg, s ezzel is pénzt tudunk megspórolni. Azért szeretnénk csak a részesei lenni a koalíciónak, hogy ügyeljünk arra, nem fogják-e folytatni a csalásokat. A pártunkat megillető egyik tárcát átadnánk az SaS-nek. Semmilyen minisztériumot nem akarunk az új kormányban“ – mondta Kollár. Sulík szerint ez a Sme rodinától átvett tárca a külügyminisztérium lehetne, melynek élére – tekintettel Szlovákia idei uniós elnökségére -az ország legjobb, párton kívüli diplomatáját jelölné. Hogy ez alatt kit ért, már nem akarta elárulni. A jelenlegi külügyminiszter, Miroslav Lajčák is diplomata és nem tagja a Smernek, bár a párt jelöltlistáján indult a választásokon.

Kollár a koalíciós tárgyalások során prioritásként határozta meg az orvosságok ingyenessé tételét a betegek számára, illetve az alkalmazkodni képtelen állampolgárok elleni törvények elfogadását. „Ebben az országban emberek ezreinek komoly gondot okoznak az alkalmazkodni képtelen emberek. Itt nem csak a romákra gondolok, ezek lehetnek a többségi lakosság képviselői is. Az állam nem tud segíteni azokon, akiknek az életét nap mint nap megkeserítik ezek az emberek, s ezzel valamit kezdeni kell“ -mondta a Sme rodina elnöke. Részleteket erről az előkészítendő jogszabályról, illetve az „alkalmazkodni képtelen emberekről“ már nem árult el.

Sulík elégedett volt a találkozóval, szerinte ismét egy lépéssel közelebb kerültek a 87 képviselőből álló stabil jobboldali koalícióhoz.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek