Székely Szabadság Napja: lesz-e idén balhé?

A szervezőktől eltérően értelmezi Lucian Goga, Maros megyei prefektus a bírósági döntést, amely kimondja, hogy március 10-én, a Székely Szabadság Napján Marosvásárhelyen megtarthatják a megemlékezést, a felvonulást és a tiltakozást. Goga szerint, míg a bíróság nem hoz végleges döntést, addig nem tekinthető engedélyezettnek a rendezvény felvonulásra és tiltakozásra vonatkozó része.

A kormány Maros megyei képviselője az Agerpresnek nyilatkozott kedden, kifejtve, hogy a Székely vértanúk emlékművénél megszervezhetik a megemlékezést, azt nem kifogásolja, viszont azt igen, hogy Marosvásárhelyen felvonuljanak.

Mint arról beszámoltunk, Izsák Balázs múlt héten jelentette be, hogy semmi nem akadályozza a Székely Nemzeti Tanácsot, hogy a rendezvényt teljes egészében megtartsa. A program szerint március 10-én, csütörtök délután 4 órakor kezdődik a Székely vértanúk emlékművénél, ahol beszédek hangzanak el, koszorúznak, majd 5 órakor elindul a tömeg a Marosvásárhely főterére, ahol a prefektúra előtt tiltakoznak a Románia tervezett regionalizálása ellen.

A rendezvénynek este 7 órakor kell véget érnie, addig az időpntig szól a bejelentés. A szervezők 40 ezer résztvevőre számítanak, Izsák azt mondta, örülne, ha többen lennének. Annak érdekében, hogy a résztvevők minél gyorsabban hazaindulhassanak, azt kérte az SZNT elnöke a helyi rendfenntartóktól, biztosítsanak parkolási lehetőséget a vidékről érkező autóbuszoknak a főtér közeli utcákban.

A prefektus azt kérte a lakosságtól és a megemlékezés résztvevőitől, hogy őrizzék meg nyugalmukat és ne tegyenek semmi olyant, ami a város békéjét megzavarná. Amennyiben mégis sor kerülne a felvonulásra, a hatóságok készen állnak arra, hogy intézkedjenek – mondta Lucian Goga., aki szerint, amíg nincs végleges döntés, addig engedély sincs.

Izsák Balázs arról számolt be egy hete, hogy a bíróság az SZNT javára döntött, a polgármesteri hivatal pedig a legutolsó napon, február 29-én nyújtott be fellebbezést. Az SZNT-nek nem kell megvárnia a végső döntést, amit március 10. előtt nem hoznak meg, ezért úgy értelmezi, hogy megtarthatják a felvonulást és tiltakozást is.

A felvonulással és tiltakozással kapcsolatban Dorin Florea polgámesternek is volt egy kérdése: ha valami történik csütörtökön, ha valakit főbevernek, azért ki lesz a felelős, talán a bíró, aki engedélyt adott a felvonulásra? Az SZNT elnöke viszont úgy fogalmazott, bízik abban, hogy a résztvevők józanul gondolkodnak és felelősen viselkednek, hiszen nem az a cél, hogy randalírozással lejárassák magukat, hanem, hogy a székelyföldi autonómiáért törvényes keretek között küzdjenek. Ezért arra kér mindenkit, hogy mellőzze azokat a jelszavakat, szlogeneket, amelyek nem egyeztethetők össze az SZNT céljaival, vagy sértőek másokra nézve, gyűlöletkeltőek, sértik mások személyiségi jogait.

Kitekintő / Maszol.ro

Felkapott hírek

Friss hírek

Elítélték Sarkozyt, de nem kell börtönbe vonulnia

A volt köztársasági elnököt azzal vádolták, hogy meg akart vesztegetni egy magas rangú bírót információkért cserébe. Nicolas Sarkozynek azonban nem kell börtönbe vonulnia, egyrészt fellebbezhet az ítélet ellen, másrészt kérheti, hogy háziőrizetben, elektromos karpereccel töltse le büntetését.

Read More »